V prvních třech listopadových týdnech uspořádali dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na viditelnost chodců na komunikaci mimo obec. Jinými slovy: šlo o kontrolu, zda lidé za tmy nezapomínají používat reflexní prvky. Právě na silnicích mezi obcemi to už není pouhým doporučením, ale přímo povinností. A ne novou: již od loňského února.

Ilustrační foto.
Při smogu se město nesmí uzavřít, vyzývají Prahu Středočeši

„Většina kontrolovaných osob byla povinnými reflexními prvky náležitě vybavena,“ shrnula v úterý výsledky kontrol v rámci územního odboru Praha-venkov: Východ policistka Eva Hašlová – s tím, že kontroly se týkaly více než šesti desítek pěších. Nakolik lidí ale neobstálo. „Hříšníkům policisté uložili blokovou pokutu,“ konstatovala Hašlová.

Připomněla také, že součástí akce bylo i rozdávání reflexních prvků – ty jsou ovšem běžně ke koupi (a novější oděvy, obuv či třeba tašky je leckdy mají už přímo zakomponovány do svého designu). Nechyběly ani dobré rady, že právě v současné době je používání reflexních prvků obzvlášť důležité: v čase brzkého stmívání, mlh a dešťů se viditelnost chodců rapidně snižuje.

Vánoční trhy na pražském Staromětském náměstí
Vánoční trhy v centru Prahy nabídnou návštěvníkům pohled do historie města