Kameny rozbíjela čelní i zadní skla, ulamovala zpětná zrcátka a ničila karoserie. Nakonec skončila ve vazbě. Na svobodu byla propuštěna teprve nedávno. „Je mi to líto. Nedokážu vysvětlit, proč jsem to dělala. Kdybych mohla, vzala bych to zpět. Všem poškozeným se omlouvám,“ uvedla ve čtvrtek před Okresním soudem v Kolíně.

Šustrová vysvětlovala, že problémy začala mít po rozchodu s bývalým partnerem. „Do jeho domu jsem vrazila své úspory, které už nikdy neuvidím,“ uváděla Šustrová, která letos v dubnu podle obžaloby poničila v Kolíně na patnáct aut. Celkem má na svědomí škodu za několik desítek tisíc korun. Kromě toho v jednom případě napadla majitelku auta poté, co byla zadržena při činu.

„Viděl jsem, jak v ulici ulamuje zrcátka u aut. Když už poškodila třetí, křičel jsem, ať toho nechá. Ona se lekla, zrcátko pustila na zem a chtěla odejít. Běžel jsem za ní, chytil ji za sako a povalil na zem. Držel jsem jí ruce za zády,“ vypověděl svědek, který Šustrové zabránil, aby z místa utekla.

Rána pěstí do hlavy

Majitelka jednoho poničeného auta vyběhla na ulici, protože chtěla vědět, proč to udělala. „Když jsem ji řekla, jestli to není ona, co už ničila auta v Havlíčkově Brodě, tak mne napadla. Dala mi ránu pěstí do hlavy. Bylo to, jako kdyby mne praštila kladivem,“ vzpomíná žena, která měla po útoku Šustrové na hlavě podlitinu a poničené brýle.

„Bránila se, i když přijela policie. Slyšel jsem, že pak poničila policejní auto,“ řekl svědek, který ji dopadl.

Démon alkohol

Bohumila Šustrová auta ničila vždy pod vlivem alkoholu. V Havlíčkově Brodě, kde v únoru poničila na osmadvacet aut a způsobila škodu za více než 365 tisíc korun, se striktně vyhýbala místům, kde by ji mohly zachytit městské kamery. Okresní soud v Havlíčkově Brodě už ji za to pravomocně odsoudil k podmínce. Šustrová přijala takzvaný trestní příkaz, aniž by musela k soudu.

Zkušenost před soudem, si tak poprvé vyzkoušela až ve čtvrtek u toho kolínského. Soudci řekla, že rozbíjela zrcátka i okna, ale rýhy do karoserií prý nedělala. Přiznala se i k poničení policejního auta zaparkovaného před služebnou v Kolíně, ale jinak uvedla, že si toho příliš nepamatuje.

„Viděl jsem, jak vzala kus betonu a hodila ho do toho policejního auta. Nechápal jsem, kde na to vzala takovou odvahu,“ řekl další svědek.

Jízda v opilosti

Bohumila Šustrová jezdila devět let s kamionem na vnitrostátní dopravě. Před nedávnem přišla o řidičský průkaz kvůli jízdě v opilosti. Soud ve Žďáru nad Sázavou jí za to ještě nařídil odpracovat obecně prospěšné práce. Ty dosud neodpracovala. Do Kolína se přestěhovala poté, co byla dopadena a obviněna v Havlíčkově Brodě. V ničení ale pokračovala.

„Do vězení už nikdy nechci. Jsem ochotna přijmout i trest zákazu požívání alkoholu. Hned jak dostanu zpět řidičský průkaz, budu moci nastoupit znovu do práce,“ slibovala u soudu. Šustrová si už údajně sehnala práci jako řidička kamionu pro jednu z jihlavských firem.

Podle názoru psychiatrů Šustrová netrpí žádnou duševní poruchou, a pokud se zdrží pití alkoholu, mohla by se svých problémů zbavit.

Souhrnný trest?

Státní zástupkyně pro Bohumilu Šustrovou v závěrečné řeči navrhla nepodmíněný trest, ale pokud by soud vzal v potaz její polepšené chování po propuštění z vazby, nevadil by jí ani podmíněný trest.

Soud hlavní líčení odročil na pátek 5. srpna, kdy by měl být vynesen rozsudek. Kolínský soud s největší pravděpodobností zruší rozsudek z Havlíčkova Brodu a vynese souhrnný trest za skutky v Kolíně i na Vysočině.

Čtěte také: Žena zničila osmadvacet aut v Havlíčkově Brodě, údajně kvůli nespokojenosti