Hašlová to uvedla v souvislosti s řáděním dosud neznámého zloděje, který si pro své rejdy vybral rekreační kolonii na Brandýsku. Vloupal se tam hned do několika objektů: v minulém týdnu jich od pondělí do středy – tedy mezi 10. a 12. červnem – navštívil téměř desítku.

„V městské části Brandýsa nad Labem Popovice, zřejmě během noci, vnikl přes oplocení na pozemky chatek, kde poškodil zajištění a uzamykací mechanismy. Poté mu už nic nebránilo v tom, aby z objektů odcizil různé věci a předměty v celkové hodnotě přesahující částku sedmnáct tisíc korun,“ konstatovala Hašlová. Připomněla, že celková škoda je však více než trojnásobně vyšší v důsledku toho, co lump poničil: „Daleko větší škodu napáchal poškozením objektů, kdy se částka vyšplhala přes čtyřicet tisíc korun.“

Ilustrační foto
Lupič měl snahu přepadenou seniorku svlékat

Na možnou návštěvu zloděje je podle Hašlové dobré připravit se předem – a to nejen montáží bytelných zámků a případného elektronického zabezpečení. Právě pro případ vloupání policisté radí pořídit si fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektronických přístrojů.

„Pokud k vloupání došlo, neprodleně tuto skutečnost oznamte Policii ČR – čím dříve se policisté o vloupání dozvědí, tím je větší šance, že bude pachatel vypátrán a dopaden,“ upozornila Hašlová. S tím, že při podezření z vykradení by do obydlí neměl nikdo před příjezdem policie vstupovat. A už vůbec ne po zlodějích uklízet! „V opačném případě je velká pravděpodobnost, že stopy, které pachatel na místě zanechal, budou z velké části znehodnoceny – nebo je vůbec nebude možné vyhledat a zajistit,“ vysvětlila.

Policie radí, jak se chránit před zloději
- Při odchodu z domu vždy zamykejte dveře a zavírejte okna. Okno v poloze ventilace a mikroventilace není zavřené!

- Náhodného zloděje může odradit i tabulka informující o přítomnosti psa či kamerového systému.

- Nechlubte se svým majetkem či cennostmi.

- Nechávejte si doma velkou finanční hotovost; ta patří do banky.

- Do domu nepouštějte neznámé lidi.

- Blíží se doba dovolených. Neinformujte o té vaší. Ani na sociálních sítích!

- V případě delší nepřítomnosti někoho požádejte o vybírání poštovní schránky.

- Když zjistíte podezřelou aktivitu v okolí vašeho domu, ihned informujte policisty nebo strážníky.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Řidič se snažil shodit policejní auto ze srázu. Skončil v psychiatrické léčebně