Získání účinné vakcíny proti covidu-19 se obecně považuje za možný přelom v boji s pandemií této nemoci. Ta po celém světě přispěla k úmrtí už 1,15 milionu lidí, tvrdě postihla globální ekonomiku a obrátila naruby způsob života po celém světě.

"Je povzbudivé vidět, že schopnost navodit tvorbu protilátek byla podobná mezi staršími i mladšími dospělými a že krátkodobé vedlejší účinky jsou slabší mezi staršími lidmi, u nichž bývá průběh covidu-19 závažnější," řekl Reuters mluvčí firmy AstraZeneca.

Nové oděrové místo v Jičínské nemocnici na Covid-19
Extrémní nápor. Děláme vše, co je v lidských silách, vypráví zdravotní sestra

"Výsledky dále vytvářejí soubor důkazů o bezpečnosti AZD1222 a její schopnosti vyvolat tvorbu protilátek," dodal s odkazem na technické označení vakcíny.

Zpráva, že vakcína u starších lidí vyvolává reakci, je důležitá, protože imunitní systém s věkem slábne a zároveň lidem vyššího věku nejvíce hrozí, že komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehnou, připomíná Reuters.

Jedna z prvních vakcín 

Deník The Financial Times již dříve uvedl, že vakcína vyvinutá ve spolupráci vědců z Oxfordu a firmou AstraZeneca navozuje ochranné protilátky a takzvané T-lymfocyty u lidí ve vyšších věkových skupinách, kteří jsou v případě covidu-19 vystaveny největšímu riziku.

Oddělení resuscitační a intenzivní medicíny (ORIM 3) ve Fakultní nemocnic Ostrava (FNO), 7. října 2020 v Ostravě. Oddělení ORIM 3 je vyhrazeno pro pacienty s onemocnění koronavirem (COVID-19).
Covid u nás předstihl už i rakovinu, říká šéf České lékařské komory Kubek

Očekává se, že vakcína společnosti AstraZeneca bude jednou z prvních vyvinutých velkými farmaceutickými společnostmi, která získá regulatorní souhlas - společně s očkovacími látkami od firem Pfizer a BioNTech.