Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise) obhájil loňské prvenství v hlavní kategorii. Stejné pořadí jako vloni bylo nakonec i na druhé a třetí příčce. Tu stříbrnou obhájil Roman Paulus (Alcron Praha) a bronzovou Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant).
Letos se poprvé volilo ve čtyřech kategoriích, kromě Zlatého kuchaře se předávalo ocenění i v kategorii − Mladý kuchař. V této kategorii se z vítězství radoval sedmadvacetiletý Patrik Bedčvář z restaurace Selský dvůr v pražské Hostivaři.
Ocenění Zlatý zahraniční kuchař získali dva kuchaři, oba měli stejný počet hlasů - Paul Day, (Sansho a Maso a kobliha) a Riccardo Lucque (Aromi a další sesterské podniky).
Zaražený šéfkuchař Sapík
Jako první byl do Síně slávy gastronomie uveden známý šéfkuchař Jaroslav Sapík (restaurace a penzion U Sapíků, Klokočná). Po převzetí ocenění byl trochu zaražený.
„Jsem překvapen. Pochopitelně mne ocenění potěšilo, ale vůbec jsem ho nečekal. Pořadatelé mne pozvali k účasti, ale nic mi neřekli. A co je u nás nového? Tak už nejmenujeme U Koně, ale U Sapíků. Začíná nám sezona chřestu, takže to je naše současná priorita. Tohle ocenění samozřejmě nebude mít vliv na naše ceny. A pokud po mne chcete další zajímavá jména z české gastronomie, tak vám je neřeknu. Jsem moc rád, že jen v Praze je kolem dvaceti dobrých kuchařů, další má Brno a po republice se najdou další. Z toho mám radost. Radost nemám z toho, že nám naši branži a naši práci ničí lidé, kteří branži neumějí, podbízejí se a chovají se jako zlatokopové. Ale i na ně jednou dojde," vychrlil ze sebe Jaroslav Sapík.
Česká klasika v moderním pojetí
Patrik Bečvář, vítězný Mladý kuchař byl z ocenění také překvapen. „Čím jsem si ocenění zasloužil? Nevím. Snad tím, že jsem byl vidět na soutěžích. V Selském dvoru se věnuji české klasice v moderním pojetí. Ale abych řekl, jaké jídlo mám nejraději, to nedokáži. U nás kuchařů je to těžké, když nám něco chutná, tak se toho přejíme. Jsme oběti profese, že nemáme oblíbená jídla. Takže experimentuji. Já rád experimentuji třeba v indické a thajské kuchyni. Mým snem je mít vlastní restauraci a mít klid. Jenže ten stejně nikdy nebudu mít," uvedl Patrik Bedčvář.
„Naším vzorem byla anketa, kterou každý rok vyhlašuje redakce německého časopisu Der Feinschmecker. Výsledky této ankety mají v Německu veliký ohlas a jsou považovány za prestižní. Postupovali jsme podobně jako naši němečtí kolegové, jen jsme anketu rozšířili o další kategorie. Oslovili jsme 40 novinářů a publicistů, kteří se v gastronomii pohybují, aby sestavili vlastní žebříček deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2014, tří zahraničních kuchařů (bez určení pořadí), jednoho mladého talentovaného kuchaře a hvězdu gastronomie, tedy kuchaře, který vstoupí do Síně gastronomické slávy," uvedla manažerka ankety Stáňa Krejčová.
Osobité moderování herečky Geislerové
Večerem provázela milovnice dobrého jídla a pití Aňa Geislerová. „Nejsem dobrá moderátorka, o to raději moderuji a věřím, že se to jednou naučím. A jídlo miluji, ve spojitosti se mnou je to takové milé partnerství," zahájila Geislerová celý večer.
Právě ona byla jednou z hvězd večera, její osobité moderování zpříjemnilo celý večer v restaurantu AvantGarde. Manažer podniku Karel Šimůnek byl po skončení spokojen. „Věřím, že se všem u nás líbilo, atmosféra byla skvělá a ocenění si všichni kuchaři zasloužili. Byla to důstojná oslava gastronomie," podotkl Karel Šimůnek.
Zlatý kuchař 2014 (pořadí, počet bodů)
Oldřich Sahajdák (Degustation) 193
Roman Paulus (Alcron) 146
Jan Punčochář (Grand Cru) 143
Jiří Štift (Essencia) 88
Jaroslav Sapík (U koně, Klokočná) 69
Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studně) 67
Titus Eliáš (Na konci) 59
Michal Göth (Miuri) 59
Radek David (La Veranda) 55
Martin Svatek (Goldie Tábor) 53
Jiří Král (Aureole) 51
Petr Fučík (Koishi) 41
Mirek Kalina (Kalina) 40
Zdeněk Pohlreich (Divinis, Cafe Imperial) 34
Jan Horký (Franc. rest. Obecní dům) 33
Pavel Šašek (Aria) 30
Tomáš Kalina (Noodle) 25
Richard Šusta (Suterén) 21
Marek Raditsch (Kampapark) 19
Marek Fichtner (Augustine) 18
Jan Štěrba (Chateau Mcely) 18
Radek Kašpárek (Ola kala/Field) 18
Jan Pípal (Vinohradský parlament) 18
Pavel Mareš (U tří knížat Jihlava) 16
Ondřej Koráb (Le Grill) 15
Václav Frič (Na pekárně) 15
Michal Černý (Story) 15
Radek Benetka (Esprit, Holiday Inn) 14
Jan Kaplan (Pavilon) 14
Richard Fuchs (Cotto Crudo, Praha) 14
Miroslav Husák (Best Western International, Brno) 14
Jan Kracík (Port-au-feu) 14
Miroslav Grusz (Aromi) 13
Jaroslav Zahálka (MOOD) 13
Roman Dolejš (La Gare), Praha) 12
Miroslav Kubec (InterContinental, Praha) 12
Petr Hajný (Minipivovar a Restaurace Krajinská, Č. Budějovice) 12
Jiří Nosek (Oyster Bar) 12
Pavel Martínek (Restaurace Zájezd) 11
Radek Šubrt (Amade, Praha) 11
Norbert Hojda (Restaurace Domov, Liberec) 10
Martin Barcal (Penzion Kokořín) 10
Jan Pašek (restaurace Medité Mariánské Lázně) 10
Petr Kunc (V Zátiší/Soho+) 10
Petr Bureš (Bellevue, Praha) 10
Jan Kratochvíl (Divinis, Praha) 9
Jan Šimulák (Špindlerovská hospoda) 9
Lukáš Skála (Bruxx, Praha 2) 9
Marek Šáda (Mlýnec) 9
Daniel Průša (Hajníka, Praha) 9
Ondřej Slanina (Chateau Havel) 8
Janko Martinkovič (Kousni, Brno) 8
Vladimír Lacina (Čestr, Praha) 8
Karel Krofta (Orange Café) 8
Filip Sajler (Pankrácký Rynek) 8
Pavel Straka (Čestr) 7
Jaroslav Koudelka (Hotel Four Seasons, Praha) 7
František Maděra (Argument) 7
Ivo Koudelka (Ichnusa Botega Bistro) 6
Václav Pach (Pivovarský Dvůr Purkmistr v Plzni) 6
Michal Prachař (Borgo Agnese, Brno) 6
Radim Gerlich (Bianco e Nero) 6
Pavel Mencl (Kastrol) 6
Jindřich Kovář (Bílá kráva, Praha) 6
Pavol Pavlík (Le Terroir) 6
Martin Jandík (The Lobkowitz Palace) 5
Martin Liška (Amuse restaurant) 5
Tomáš Reisinger (Na Jitrách) 5
Hynek Vávra (Hliněná bašta, Průhonice) 5
Tomáš Moravec (Restaurant U Jabloně, Hradec Králové) 5
Miloš Fojt (Park Inn) 4
Milan Kladívko (Promenáda, Karlovy Vary) 4
Martin Mezera (Domyno, Praha) 4
Iveta Fabešová IF Café, Praha) 4
Arnošt Stránský (Hotel Omnia, Jánské Lázně) 4
Petr Vlk (Na Kopci, Praha) 4
Miroslav Kuchař (Diana) 4
Lukáš Zelechovský (Buddha Bar) 4
Tomáš Sysel (Aquarius) 4
Michal Novák (Triton v hotelu Adria) 4
Patrik Bečvář (Selský Dvůr) 4
Ada Hoffmeisterová 4
Josef Šámal (Ábelův Mlýn) 3
Irena Košíková (U Čiriny) 3
Karel Hynek (Hotel Paříž) 3
Jana Lukešová (Bazalka, Hradec Králové) 3
M. + L. Dohnalovi (Café 35, Francouzský Institut, Praha 2) 3
Martin Boháček (CzechHouse Grill and Rotisserie) 3
Marek Hora (Yamato, Praha) 3
Josef Dufek (Restaurace Prominent, Holyday Inn, Brno) 2
Petr Mikoláš (Restaurace Antoš) 2
Jiří Roith (Prakul) 2
Tomáš Levý (Café Fara, Klentnice, Pálava) 2
Václav Košnář (Farma Košík) 2
Petr Tyrichtr (Krystal Mozaika Bistro) 2
Kristyna Nikolajevova (Café Calma) 2
Pavel Buchwaldek (Zlatá Praha, InterContinental) 2
Jan Pýcha (restaurace Pod Zámkem Průhonice) 2
Marcela Zacková (Café Calma) 1
Václav Malík (Zelená zahrada, Praha) 1
Dušan Jakubec (Prosecco) 1
Lenka Fundová (U Kašpara, Lovosice) 1
Dalibor Malý (Gočárův dům) 1
Miroslav Růžička (Chez Miro, Pardubice) 1
Dušan Mackovič (Como v hotelu Jalta) 1
Zlatí zahraniční kuchaři
Paul Day (Sansho a Maso a kobliha)
Riccardo Lucque (Aromi a další sesterské podniky)
Nominováni byli (kromě výherců): Shahaf Shabtay, Jean Paul Manzac, Georgie Betak, Ari Gerardus Manandar, Luca De Astis, Alessandro Belingeri, Michel del Burgo, Mathlue Pretét, Patrik Spoulier, Ioannis Asarlidis, Georgie André Rognard, Matyek Brogi, Mahavir Kanswal, Primož Škerjanec, Mario D´Inncenzo, Jovo Savič, Alex Facchin, Mario Mandir, Sofia Smith, Steven Trumpfheller, Steven Senewiratne, Toni Ciullo
Mladý talent
Patrik Bečvář (Selský Dvůr, Praha Hostivař)
Nominováni byli (kromě výherce): P. Buchwaldek, O. Koráb, R. Benetka, R. David, P. Maťha. J. Kracík, P. Forejt, P. Fučík, T. Moravec, M. Brogi, P. Pavlík, D. Šašek, P. Tyrichtr, K. Rundusová, P. Martínek, J. Bílková, P. Kunc
Hvězda gastronomie
Jaroslav Sapík (U Sapíkl, Klokočná)
Nominováni byli (kromě výherce): Julius Dubovský, Milan Pešek, Pavel Pospíšil, Václav Košinář, Zdeněk Pohlreich, Václav Frič, M. Göth. J. Eichler, R. Paulus, V. Šmerda.