V pátek to připomněl náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO) v souvislosti s dvoudenní oficiální návštěvou delegace z partnerského regionu, kterou vedl prezident zemského sněmu Hendrik Hering (SPD).

Kovács dále ocenil, že od německých partnerů mohou Středočeši získávat zkušenosti i v dalších oblastech. „Jsme mimo jiné regiony, kterým život a povahu dodává řeka,“ připomněl význam Rýna pro obyvatele Porýní-Falce. „V rozvoji vodních cest a vodní infrastruktury na Labi a Vltavě je pro nás spolková země Porýní Falc velkou inspirací,“ poznamenal náměstek hejtmanky. Rozhodně se tedy nejednalo jen o rozšiřování kulturní výměny a turistických možnostech.

Ilustrační foto.
K lákadlům víkendu se řadí i pivní dort se šlehačkou

Právě debata o věcech kolem vody se rozběhla během setkání na mělnickém zámku. Konkrétně o projektu propojení vodních toků a cest, rozvoji vodní turistiky, cykloturistiky, venkovské turistiky i kempování. Zde se německé zkušenosti mohou stát velkou inspirací, potvrzuje středočeský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO). „Chtěli bychom se inspirovat například u našeho plánu na projekt propagace Labské stezky – ale chceme mluvit i o rozvoji kempování a dalších tématech,“ konstatoval.

Radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD) připomněl, že spolupráce kraje se spolkovou zemí Porýní-Falc začala už v roce 2003. Řadu kontaktů se tedy již podařilo navázat. Je však možno budovat i zcela nové vazby. „Možnosti spolupráce zahrnují například různorodé výstavy k zapůjčení, výměnu zkušeností při výstavbě a provozu muzeí v přírodě neboli skanzenů, spolupráci hudebních těles, výtvarníků a podobně,“ zmínil Horčička, co lze aktivně rozvíjet.

V pátek si němečtí hosté prohlédli přístaviště Marina Vltava v Nelahozevsi, odkud vyjeli na okružní cestu přes plavební komoru Miřejovice a Kralupy nad Vltavou. Jejich poslední zastávkou se stal industriální areál Kotelny a Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou.

Ilustrační fotografie.
Chřipková epidemie dávno vyklidila pole. Přesto přibyly dvě oběti

ilustrační foto
KRÁTCE: Obchodní řetězec vyjednává s radními rozšíření supermarketu