Dalo by se říci, že je to žena s nevyčerpatelnou zásobárnou pozitivní energie. I ona se ale občas cítí unavená. „Fascinujeme mě ta spousta lidí, kteří pomáhají úplně cizím lidem. Já si ale vždycky říkala, proč nepomáhat lidem doma, kolem sebe? Proto jsem začala na Benešovsku," řekla Petra Janatková.

Do soutěže Žena regionu ji rodina a známí nominovali za její charitativní činnost. Čtvrtým rokem pořádá sbírku pro psí útulek Maršovice a také pro neziskovou organizaci Naděje pro čtyři packy. Pomáhá Mateřskému centru Kulíšek v Bystřici, kde bydlí.

Zároveň chystá projekt pro seniory, kdy chce v domově v Sedlci - Prčicích předat v závěru roku každému seniorovi polštářek. „Chci těm, kteří musí z jakéhokoliv důvodu v domově zůstat přes Vánoce, udělat aspoň malou radost," uvedla Janatková.

Sny je potřeba zaplatit

Mohlo by se zdát, že už toho je dost, Petra Janatková však jezdí každý den do Prahy do zaměstnání, kde ve firmě pracuje v personálním oddělení. Navíc občas pracuje v penzionu na Konopišti a občas se objevuje na akcích jako hosteska.

„Vlastně mám ještě čtvrtou práci. Miluju angličtinu, kterou se nejen učím, ale i vyučuji," řekla a vysvětlila, proč tolik pracuje: „Mám své sny a ty potřebují občas zaplatit. Takže jsem třeba vloni byla v Americe a v Kanadě, což byl můj sen. Na to jsem si musela vydělat."

Petra Janatková ale nemá svých aktivit dost. Proto už v hlavě rozjíždí podporu v paliativní péči v hospici U Dobrého pastýře v Čerčanech. „Napadlo mne, že zvířátka, kterým se věnuji, bychom mohli přivést do hospice a tamním obyvatelům v jejich nelehké životní situaci trochu zpestřit čas," naznačila.

Chápavý přítel a workoholik

Čtyři charitativní projekty, čtyři zaměstnání. Jak to Petra Janatková zvládá? „Je to náročné, musím si vše plánovat, ale jde to. Mám chápavého přítele, který je také workoholik. Pravdou ale je, že někdy už nad mými aktivitami trošku brumlá," odpověděla.

Volného času moc nemá. Ale když se najde, čte knížky v angličtině, kouká na filmy, má spoustu přátel, se kterými vyráží na výlety. Přiznává ale, že bývá často hodně unavená. „Já ráda spím a vykopat se z postele je pro mne peklo. Ke všemu ráda jím," usmívala se.

Lásku ke zvířatům získávala Petra Janatková odmalička v rodině. Rodiče i prarodiče vždy měli kolem sebe spoustu zvířat. Jednoho pejska Petra doma má, nyní pomýšlí na další dva. Malý králíček jí nedávno umřel, proto pošilhává po novém.

„K ocenění Žena regionu chovám velkou pokoru. Tenhle titul nedostává každý. K němu přispěli lidé a kamarádi, kteří oceňují to, co dělám. A já oceňuji, že to vidí," dodala sympatická blondýna.

Čtěte také: 
Ženy regionu prý bydlí všude. Hlavně na Benešovsku
Červená Karkulka ze Spolku tvořivých holek: Já to nikdy nevzdám!