Až se jeho kotouč na jihovýchodě vyhoupne nad obzor, bude vypadat, jako by byl z pravého spodního okraje neostře „ukousnutý“, upozornil v pondělí Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „V maximální fázi zatmění se měsíční disk ponoří do stínu Země přibližně 25 procenty svého průměru,“ připomněl.

Policisté během soboty proti účastníkům nepovolené technoparty nezasáhli. Foto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický
Louka u Osečka je vyklizená. Starosta: technaři mají využívat jiné plochy

S dodatkem, že zatmění začne ještě pod obzorem – a Měsíc u nás začne vycházet v době maximální fáze zatmění: kolem 20.20 letního času. V Praze se vyhoupne na oblohu až osm minut po maximu úkazu. Taková jihovýchodní Morava na tom bude podle astronomů podstatně lépe, připomínají odborníci z observatoře v Ondřejově.

Na další zatmění si počkáme necelý rok

Maximální fáze zatmění nad Českou republikou nastává právě ve 20.20, v Praze Měsíc vyjde ve 20.28. Konec částečného zatmění je vypočítán na 21.18 – ještě do 22.51 však potrvá jeho polostínová fáze (kterou však nelze pozorovat očima).

Na další zatmění si budeme muset počkat necelý rok – do 27. července 2018, připomněl v pondělí astronom Petr Horálek, který je i autorem knihy Tajemná zatmění. „Čekání se ovšem vyplatí – půjde o první úplné zatmění Měsíce viditelné nad naším územím od roku 2015 – a navíc nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století vůbec,“ přiblížil výjimečnost očekávaného úkazu.

Ilustrační fotografie.
Hmyz útočí ve velkém, počet alergií stoupá