Také další dopady řádění živlů byly plné komplikací, když i s masivními plechovými střechami si vichr dokázal pohrávat, jako by to byly krajky.

Hasiči, kteří byli voláni k většině větrných průšvihů, se po celý den nezastavili. Největší nápor přišel kolem osmé hodiny, řekla Deníku mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Dagmar Zemanová.

Ke 17. hodině se počet zásahů ve středních Čechách vyšplhal na 827, z nichž jako technická pomoc bylo evidováno 773. Opět se potvrdila okřídlená slova o tom, že nejlepší přátele má hasič vlastně dva: motorovou pilu a koště.

Vichřice skácela stromy přímo před projíždějící auta na D1
VIDEO: Vichr skácel stromy před projíždějící auta na D1, do kolony vjela dodávka

Nejvíce událostí řešili hasiči na Benešovsku (205) a na Příbramsku (125). Na facebooku nicméně obzvlášť upozornili na zásah z Loděnice na Berounsku: na jednom objektu se posunula celá střešní konstrukce a hasiči z přilehlé haly v pořádku evakuovali 60 osob.

Problémy na silnicích i na kolejích

Tím nejběžnějším zásahem bylo odstraňování stromů spadlých na komunikace. Při přejíždění mezi těmito zásahy dokonce měli nehodu dobrovolní hasiči na Benešovsku. Šlo však prý o „běžnou“ bouračku, zřejmě bez přímé souvislosti s počasím, jejíž okolnosti a příčina zůstávají předmětem šetření policie. Stejně jako jinde ve středních Čechách se na tak těžce zkoušeném Benešovsku maléry nevyhnuly ani hlavním dopravním tahům. Ať už šlo o nehodu na obchvatu Benešova či část dálnice D1 na Vlašimsku, kde spadlé stromy a omezení spojená s jejich odstraňováním přinesly řidičům citelné zdržení v kolonách.

Opakovaně se stalo, že do spadlých stromů řidiči dokonce narazili. Hned ráno takto bourali i profesionální šoféři. Kvůli nárazu nákladního auta do spadlého stromu byla uzavřena silnice II/108 u Kostelce nad Černými lesy na Praze-východ – a když a silnici I/3 na Benešovsku poblíž Poříčí nad Sázavou najel na spadlý strom kamion, vytvářely se kolony v obou směrech.

Vliv větru policisté přisoudili také třeba nehodě osobního auta, k níž došlo na Kolínsku u Jestřabí Lhoty; na silnici II/328 spojující Kolín a Městec Králové. Na D4 na Příbramsku zase vítr otočil přívěsný vozík za autem mířícím od Prahy na Strakonice, což komplikovalo průjezd na 33. kilometru za sjezdem na Dobříš. Také třeba v Chotouchově na Kolínsku do spadlého stromu narazilo auto. Stejně jako v předchozích případech se tato nehoda obešla bez zranění. Takovýmto událostem však nebyl konec ani vpodvečer. Ještě v 17 hodin bouralo na Mladoboleslavsku osobní auto mířící po dálnici D10 na Prahu, když do spadlého stromu najelo na 36. kilometru. Naštěstí se ani v tomto případě nikdo nezranil.

Ze zásahu králodvorských dobrovolných hasičů v souvislosti s vichřicí v Palachově ulici v Hořovicích.
Vítr nešetří ani Berounsko. Hasiči vyjeli už k více než třem desítkám událostí

Problémy se nevyhýbaly ani železnici – a rovněž v tomto případě živly projevily svou sílu na Benešovsku. Hned ráno na koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi při pomezí Benešovska a jihočeského Táborska: trakční vedení bylo třeba opravit mezi Střezimíří a Heřmaničkami. Během dopoledne se ukázalo, že jde o náročnější úkol. Nejprve byla zavedena náhradní autobusová doprava mezi Olbramovicemi a Táborem; půl hodiny před polednem byly povolány náhradní autobusy pro celý úsek mezi Benešovem a Českými Budějovicemi. Dopoledne musel být omezen také provoz vlaků na Kolínsku – a na Berounsku se na hlavní trati mezi Prahou a Plzní zastavily vlaky u Karlštejna kvůli tomu, že na koleje spadlo vedení vysokého napětí.

Elektrické vedení živly neušetřily

Ani zmiňovaných střech s pocuchanou krytinou nebylo málo. Zemanová nicméně Deníku řekla, že ne vždy byl zásah hasičů nakonec zapotřebí. „Někdy se událost vyřešila, než jsme dojeli na místo,“ konstatovala. To hovořila například o osadě Pučery na Kolínsku, kde vítr poškodil střechu haly s autoveterány: majitel uvedl, že vše potřebné dokáže zajistit vlastními silami.

Kvůli vichřici spadlá trolej na železnici u Nové Vsi I omezila ve čtvrtek 17. února 2022 provoz vlaků na trati mezi Kolínem a Prahou.
OBRAZEM: Hasiči měli kvůli vichřici napilno

Že i na vozovku mohou spadnout elektrické dráty a střecha, se ukázalo po půl osmé ve Svojeticích na Praze-východ, kde z tohoto důvodu zůstala dopoledne neprůjezdná Choceradská ulice. Pro energetiky se střední Čechy staly oblastí, kde montážní čety poruchové služby zažívaly v rámci republiky největší šrumec. Dodávky se ale dařilo poměrně rychle obnovovat. Mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že hodinu před polednem bylo bez dodávek elektřiny 55 tisíc odběrných míst. Dvě hodiny po poledni zůstávalo nepřipojeno 26 tisíc domácností.

Vichr může doprovodit i povodeň

Přes silným větrem meteorologové varují i nadále. Od páteční 18. hodiny do sobotní 19. hodiny očekávají místy nárazy jihozápadního až západního větru o rychlosti 60–80 km/h. Předběžně počítají s nárazy o rychlosti 70 km/h i během neděle a pondělka. Pro Mladoboleslavsko a Mnichovohradišťsko navíc do pátečního rána platí důrazná povodňová výstraha týkající se Jizery.