Centrum 83 i Základní škola speciální (ZŠS) sídlí jednak v bývalé dětské nemocnice v Havlíčkově ulici, jednak v areálu v ulici Václavkově (ZŠS je v obou případech v nájmu). Obě organizace spolu dlouhá léta spolupracovaly, klienti centra byli rovněž žáky školy.

Jenže ZŠS je vzdělávací instituce a Centrum 83 je poskytovatel sociálních služeb. A tak se jejich činnosti během let oddělovaly. Protože zároveň rostl počet klientů a žáků, ukázalo se, že sdílení prostor nebude možné donekonečna. Centrum 83 poskytuje sociální služby 140 klientům, v ZŠS se vzdělává a socializuje pět desítek dětí.

Gabriela Solničková, ředitelka ZŠS, letos v lednu informovala Luďku Jiránkovou, ředitelku Centra 83, o tom, že by ráda začala jednat o možnosti převodu jednoho z pavilonů ve Václavkově ulici do majetku školy, aby se tato instituce mohla stavebně a později i kapacitně rozšiřovat a uspokojit tak poptávku po místech. Centrum 83 tuto možnost vyloučilo. Samo totiž připravuje rozšíření svých služeb.

Celoroční domov pro lidi s postižením

„Populace stárne a pochopitelně stárnou i naši klienti. Rodiče těch nejstarších už proto mají obavy, co s jejich dětmi bude, až tu oni nebudou. Protože nechceme, aby se naši klienti po ztrátě opatrovníků museli stěhovat do některého celoročního zařízení, a přišli tak o způsob života, na jaký si u nás zvykli, rozhodli jsme se část bývalé dětské nemocnice přebudovat na celoroční domov pro lidi s postižením," řekla Luďka Jiránková. V domě by mohlo stálý domov najít až 30 klientů.

Centrum 83 tedy čeká stěhování dílen do pavilonu, který nyní využívá škola a adaptace uprázdněných prostor na byty.

Přestože obě ředitelky věc diskutovaly v březnu na krajském úřadě, kde žádaly o pomoc s hledáním řešení, věci se stále nedávaly do pohybu. V listopadu proto Jiránková dostála svému slovu z března a k 31. červenci 2017 vypověděla škole nájemní smlouvu.

Pomůže kraj s hledáním prostor?

Věc je nyní v kompetenci kraje. Ten, jelikož je zřizovatelem obou institucí, může výpověď smést ze stolu. Pravděpodobněji ji však bude muset vnímat jako zdvižený prst a bude muset pomoci s hledáním odpovídajících prostor pro ZŠS.

„V první řadě nyní budeme jednat o ročním odkladu výpovědi. Následně budeme hledat pro školu vhodný objekt. Ten však ani město, ani kraj v Mladé Boleslavi nemá," komentoval věc Daniel Marek, náměstek primátora a novopečený náměstek hejtmanky.

Ve hře je rovněž přestěhování školy do hotelu na zimním stadionu, o jehož možném využití za tímto účelem se již v listopadu zmínil primátor Raduan Nwelati.

Čtěte také: Potřebuje Mladá Boleslav hotel na zimním stadionu?