„Při večerní jízdě z Lochovic do Neumětel jsem na poslední chvíli spatřila muže, který nejenže šel po pravé straně silnice, ale nebyl vůbec vidět," stěžovala si řidička, která chodce spatřila na poslední chvíli. Jen pár sekund ale chybělo k tragédii.

Aby k těmto situacím nedocházelo, Policie ČR spustila dopravně bezpečnostní akce, které jsou zaměřené právě na zmíněné chodce. Konají se i na Berounsku, první z nich se uskutečnila u Žebráku. Policisté při nich lidem na povinnost upozorňují, zároveň jim rozdávají reflexní pásky.

„Povinnost reflexních prvků platí mimo obec. Všude tam, kde není veřejné osvětlení. Pokud chodec není viditelně označený tak, jak je uloženo zákonem, můžeme mu uložit blokovou pokutu až do výše dvou tisíc korun na místě," konstatovala za berounské policisty Marcela Pučelíková.

Tragicky končící střety

Preventivní akce mají lidem povinnost nejen připomenout, ale také je upozornit na rizika, kterým se bez viditelného označení vystavují. „Pokud nebudou v místech bez osvětlení vybaveni zmíněnými reflexními prvky, skutečné hrozí, že se stanou účastníky nehody," upozornila Marcela Pučelíková a zdůraznila, že tyto dopravní nehody při střetu osobního vozidla s chodcem končí tragicky.

Při bezpečnostní akci na okraji Žebráku tato slova nabyla na svém významu. V době před rekonstrukci spojky Žebrák - Hořovice tam k nehodě, kterou chodec nepřežil, došlo. Od rozšíření silnice se to už ale nestalo.

Označení v každém případě

Jedním z těch, které policisté při žebrácké bezpečnostní akci oslovili, byl Miloš Přibyl z Chyňavy. I on obdržel od policistů reflexní pásky. „O zákonu vím a prvky používám," řekl muž, který ale přiznal, že spíše jezdí autem. Podle něj by měli být chodci viditelně označení v každém případě, i když chodí v noci na neosvětlených místech jen výjimečně. V budoucnu k tomu povede i své děti.

Policisté bezpečnostní prvky nejen rozdávají, ale upozorňují i na jejich vhodné umístění. „Je dobré je nosit na noze i ruce. Hodně lidí je nosí na zápěstí, v tomto případě se ale mohou skrýt bundou, proto je vhodné dát přes bundu či kalhoty, vždy na stranu od silnice," radí Marcela Pučelíková.

Čtěte také: Reflexní prvky? Nezodpovědní chodci na Příbramsku dostali pokutu