K různým úrazům vyrazili ve 119 případech: 105 zásahů vyžadovaly bolesti břicha. „Ta byla samozřejmě v některých případech způsobena vážnými či chronickými důvody, ale mnohdy byla tato bolest přiživena vánočním hodováním. Záchranáři také vyjeli na pomoc ve 12 případech, ve kterých byla primárním důvodem výjezdu intoxikace, a to ve většině případů alkoholem,“ uvedla Petra Effenbergerová, mluvčí středočeských záchranářů.

Statistika záchranářů za Vánoce hovoří i o dalších případech. „Záchranáři také zajistili 34 pacientů s psychiatrickou diagnózou, v sedmi případech se jednalo o agresivní psychózu. I přes svátky klidu a míru posádky vyjely sedmnáctkrát poskytnout péči osobám po napadení,“ uvedla mluvčí záchranářů.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Tříkrálová sbírka brzy odstartuje. Většina peněz pomáhá v regionu

Štědrovečerní hostina se ale mohla změnit ve skutečně nepříjemnou záležitost: třeba jako když záchranáři na Benešovsku vyjížděli ke zraněné ženě, jelikož jí praskla v ruce skleněná mísa. „Ta ženu řízla do horní končetiny a způsobila tepenné krvácení. Záchranáři ho pacientce zastavili a dopravili ji do benešovské nemocnice,“ popsala případ Petra Effenbergerová.

Na Příbramsku řešili případ obvykle spojený s vánoční večeří – uvízlou kost v krku. „Na místo byla vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci. Záchranáři pacientce poskytli nezbytnou péči a poté ji transportovali na oddělení ORL motolské nemocnice,“ popsala zásah zdravotníků.

Na Mladoboleslavsku záchranáři jeli k nezletilé dívce, která jela v autě s kamarády. „Při jízdě v zadní části auta „bouchlo“ šampaňské, slečna se lekla, hyperventilovala a zkolabovala. Při příjezdu záchranářů ležela vedle auta, ale byla při vědomí. Při ošetření přiznala posádce i konzumaci alkoholu. Po zajištění byla přepravena do mladoboleslavské nemocnice,“ popsala mluvčí záchranářů situaci.

Letiště Boží Dar - letecký snímek
Šedesát milionů kolem Milovic? Kapka v moři, míní hejtmanka

Linka 155 v noci po Štědrém večeru přijala oznámení o ženě, která obědvala vánočního houbového kubu. „Zhruba po pěti hodinách začala úporně zvracet. Záchranářům si žena stěžovala i na bolest hlavy a břicha. Nikdo z rodiny podobné potíže neměl, neboť žena byla jediná, kdo tento tradiční vánoční pokrm jedl,“ uvedla Petra Effenbergerová. Protože se obávali, že mohlo dojít k otravě houbami, záchranáři ženu přepravili do Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Když na Kutnohorsku vykoukla žena o Vánocích z okna, uviděla ležícího člověka. Nahlásila to na linku 155. „Na místo byla vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci a lékař ve vozidle rendez-vous. Na ulici před domem nalezli záchranáři značně opilého muže se psem,“ uvedla mluvčí záchranářů. Muž ale opakovaně odmítal jakoukoliv pomoc. Nakonec byl odveden domů, aby se ze svého vánočního stavu vyspal, podotkla mluvčí.

Další případ z Kladenska řešili záchranáři ve spolupráci s policisty. „Kladenští záchranáři jeli na pomoc muži, který pobíhal na veřejnosti s nožem v ruce a křičel, že je Adolf Hitler. Policisté muže zpacifikovali a až poté mu mohla být záchranáři poskytnuta přednemocniční péče a pacient mohl být přepraven do spádové nemocnice,“ dodala k vánočním výjezdům záchranářů Petra Effenbergerová, mluvčí středočeských záchranářů.

Tragické Vánoce v Církvici: tři mrtví. Otrávili se zplodinami z benzínové centrály.
Tragické Vánoce v Církvici: na statku se udusili tři lidé