Mělničtí snoubenci mají v příštím roce možnost uzavřít sňatek ve čtyřiapadesáti dnech. Musí přitom počítat s tím, že zatímco páteční obřady jsou zadarmo, za sobotní se platí tisíc korun. Potvrdila to mluvčí radnice Helena Vavřinová.

Podle ní se od jara do podzimu za hezkého počasí odehrávají svatební obřady pod širým nebem na radničním dvoře. „Starosta se snaží vyhovět i zvláštním přáním snoubenců," připomněla, že v minulosti se konaly svatby například na věži chrámu nebo na břehu Labe.

Obřady na nádvoří

Padesát párů každý rok vykročí na společnou cestu životem z veltruského zámku. Potvrdila to Jana Auerová, která od budoucích novomanželů přijímá rezervace termínů. „Největší zájem je o obřady na nádvoří zámku," připomněla.

Svatební obřad na nádvoří stojí pět a půl tisíce korun. Stejnou částku snoubenci zaplatí i za obřad na louce před pavilonem přátelství, v případě svatby v jeho interiéru musí přidat ještě dalších tisíc korun.

Šest a půl tisíce korun stojí rovněž obřad v pavilonu Marie Terezie, Dórském chrámu nebo v kapli. K ceně za pronájem a výzdobu si zájemci musí přičíst ještě správní poplatek za oddání ve výši tisíc korun.

O obřady je velký zájem. „Termíny zveřejňujeme v lednu. Letos byly rozebrané během dvou týdnů," připomněla Jana Auerová.

Zámecký sál i zahrada

Snoubence láká i romantické prostředí středověkého hradu Kokořín, kde se obřady konají v Brožíkově síni od jara do podzimu, většinou v pátek. Podle kastelána a jednoho z majitelů hradu Jarmila Špačka stojí svatba na Kokoříně pět tisíc korun, v této částce je i poplatek matrice ve Vysoké, která obřady zajišťuje.

Svatební obřad v zámeckém prostředí v Nelahozevsi stojí podle svatební koordinátorky Jany Vaňkové čtyři a půl tisíce korun. V ceně je hodinový pronájem vybraného prostoru. Dalších tisíc korun musí snoubenci zaplatit na matrice na radnici jako správní poplatek.

„Nabízíme Rytířský sál s kapacitou osmdesát osob, Žlutý salonek, kde jsou vzácné sbírky a kam se vejde třicet svatebčanů, nebo je možné nechat se oddat v zámecké zahradě," připomněla Jana Vaňková a dodala, že letos se na zámku nechalo oddatasi pětatřicet párů.

Čtěte také: Denně se ve světě vdá 48 tisíc dívek mladších 18 let