Jejich účastníky kontrolují policisté ze zbraňového oboru, aby se ujistili, že myslivci mají v pořádku své flinty, střelivo i papíry. Měli. A také kontrolují, zda nemají upito; alkohol je totiž striktně zakázán. Nepili. Součet všech zjištěných hříchů dosahuje nulové hodnoty, nabídla Suchánková stručný souhrn policejních zjištění. „Kontroly lovců na všech loňských honech proběhly bez závad,“ uvedla mluvčí.

Navzdory koronavirové době se loni lovilo – i kontrolovalo rovněž. Byť v omezenějším rozsahu než jindy. „Za loňský rok policisté zkontrolovali 124 myslivců na celkem 14 honech či naháňkách. Vše bez pochybení,“ uvedla Suchánková s tím, že se nenašly jakékoli prohřešky, které by bylo třeba dále řešit. Novinkou v loňském koronavirovém roce (jehož kontrolní bilance odpovídá jedinému víkendu z hlavní sezony v předchozích letech) byl také dohled na nošení roušek a na dodržování nařízených rozestupů. „Ani při těchto kontrolách policisté nezjistili žádné pochybení ze strany účastníků honů,“ pochválila Suchánková.

Bizon obklíčený smečkou vlků šedých
Pes doprovází člověka už 23 tisíc let. Vědci zjistili, co je nejspíš sblížilo

Prohlídky zbraní při kontrolách nejsou žádnou formalitou – navzdory tomu, že se provádějí v terénu a často je u toho i poměrně chladno. „Policisté se věnovali technickému stavu (mechanická poškození, opotřebení, koroze, nadměrná vůle, a podobně), kontrole zkušební značky (zda může být zbraň využita ke střelbě, zda je technicky způsobilá) a dále se zaměřovali také na shodu výrobního čísla na zbrani a v dokladech,“ vypočetla Suchánková. Střelivo musí být především schválené k používání. Důležité jsou však i jeho shoda se zbraní a technický stav. Z požadovaných dokladů musí mít střelec u sebe platný zbrojní průkaz (či Evropský zbrojní pas, pokud se jedná o cizího státního příslušníka) a průkaz zbraně – a také potvrzení o pojištění, které lze tak trochu připodobnit k povinnému ručení známému řidičům.

Držitelů zbrojního průkazu je v kraji aktuálně evidováno 45 749 (před rokem jich bylo 45 251). Právě myslivci mezi nimi mají významné zastoupení.