Kamion se převrátil 
a z cisterny začal vytékat dusičnan amonný. Naštěstí zředěný. V opačném případě by bylo okolí v ohrožení.

Chyba bude podle prvních výsledků zjišťování na straně řidiče. Ten skončil s lehkým zraněním po transportu záchrankou v nymburské nemocnici. „Podle jeho výpovědi vjel na krajnici 
a došlo k převrácení cisterny na pravý bok. Vůz převážel 33 tun dusičnanu amonného, z nějž prozatím uniklo přibližně 22 tun," uvedla zhruba hodinu po nehodě policejní mluvčí Petra Potočná.

Kolik chemikálie však vlastně uniklo, nevěděli přesně ani na místě zasahující hasiči. „To se ukáže až při samotném přečerpání 
a určí podle toho, kolik toho 
v havarované cisterně zůstalo," uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Nutné odbagrování zeminy

Podle jeho slov právě díky tomu, že byla látka v cisterně zředěná, nejednalo se 
o tak závažnou katastrofu, jako kdyby byla látka neředěná, a v pevném skupenství. „Takto není nutné přijímat v okolí žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Nicméně na místě bude nutné zeminu, do níž látka vytekla, odbagrovat," uvedl Svoboda.

Doplnil také, že uzavírka úseku silnice mezi Kounicemi a Českým Brodem bude dlouhodobější a odpolední odhad hovořil o možném zprůjezdnění kolem osmé hodiny večer.

Nevhodné silnice pro kamiony

Na místě nehody byla také starostka Kounic Miroslava Sochorová, která dlouhodobě bojuje o to, aby byl průjezd kamionů obcí zakázán. Stěžuje si jednak na jejich velké množství díky strategické poloze, a také na úzké a nevhodné silnice.

„Není to zdaleka první nehoda, která se u nás 
a v okolí stala. Místní silnice jsou nevhodné pro vyhýbání se dvou kamionů, mají to opravdu natěsno. A nyní je tu navíc i únik chemikálie. Jen podle dopravního odboru českobrodské radnice, který o tom rozhoduje, je všechno v pořádku. Nevím, co se musí stát víc," řekla starostka Miroslava Sochorová.

Čtěte také: Čtyři lidé se zranili v motorovém vlaku. Cisterna mu nedala přednost na přejezdu