Ta byla o víkendu šokována množstvím a intenzitou nesouhlasných až nenávistných ohlasů, s nimiž se hejtmani i ona osobně po svém rozhodnutí setkávali na sociálních sítích.

I s odstupem nedělní krok (k němuž bylo alternativou vyhlášení stavu nebezpečí v krajích v kombinaci s opatřeními ministerstva zdravotnictví) hodnotí Pecková jako správný. Ukazuje to alespoň její reakce na úterní jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„Body jsou plněny, jednání naslouchající,“ konstatovala – s tím že celkové hodnocení je tedy pozitivní. „Navazující jednání s opozicí rovněž nadějné,“ pochválila středočeská hejtmanka vývoj situace.

Ilustrační snímek
Budoucnost středních škol v kraji: bude platit, že v jednotě je síla?

Oceňuje zejména kroky směřující ke znovuotevření škol, ať už jde o rozhodnutí týkající se pořízení testů pro žáky či sčítání učitelů kvůli jejich možnému očkování – a příslib, že od 1. března nastoupí do svých tříd poslední ročníky jak škol základních, tak středních. Hejtmanka s potěšením kvituje i snahu vlády projednat pandemický zákon v Poslanecké sněmovně ve stavu legislativní nouze – byť k vládnímu návrhu opozice uplatňuje četné výhrady.

Rakve se zemřelými, kteří umřeli s nemocí covid-19, dostává pohřební ústav s doporučením neotevírat.
Pozůstalí ruší obřady. Pražská krematoria však nekolabují

Pozitivně Pecková vnímá rovněž kroky ministerstva zdravotnictví v rámci přípravy nemocnic na možné zhoršení pandemické situace, stejně jako vývoj kolem očkování – a zejména plány na otevření malých prodejen včetně obchodů s textilem a obuví od pondělí 22. února za předpokladu, že prodavači budou vybaveni respirátory třídy FFP2.