Možná aktuálnější než jindy je tahle cedule právě nyní: tři týdny od doby, kdy si hodně lidí dávalo novoroční předsevzetí (a leckdo takových slov jako „kondice“ či „shazování váhy“ skutečně použil; přinejmenším v duchu, pokud už nezazněla nahlas). Ovšem právě přicházejí časy, kdy nejeden z nás má chuť přesvědčovat sám sebe, že na sklonku roku vlastně žádné předsevzetí nepadlo. Že to tak úplně nebylo odhodlání nebo snad rozhodnutí, ale spíše jen něco jako úvahy. Nicméně cedule u schodiště dává na srozuměnou: nemusí přijít zásadní rozhodnutí následované s buldočí vytrvalostí. Užitečné mohou být i malé kroky. Každodenní malé kroky.

Ilustrační foto
Mělnické spalování odpadu prospěje životnímu prostředí, odkývli radní

„Nezhubnete,“ potvrzuje férovou pravdu: jedno vyjití do schodů skoro nic neznamená. Jenže – když se schod se schodem sečte, tak se dílo podaří. Vždyť i malé kapky vody celou skálu odplaví. „Každý kilojoul se počítá,“ zdůrazňuje psaná výzva, která se skutečnou výzvou může stát pro každého, kdo jde kolem. Stačí jen chtít. „Když budete pěšky do patra chodit každý den, výsledný počet spálených kilojoulů rozhodně nebude zanedbatelný,“ připomíná upozornění – a hned nabízí argumenty: výstupem do prvního patra spálíte 20 kJ, do druhého 31 – a v pátém už těch kilojoulů bude pryč 64. A každý z nich se počítá. Kdo si výsledek podělí 4,185, dostane hodnotu v kilokaloriích…

Je to míněno zcela vážně a se vší seriózností, potvrdila mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. „Podobná cedule bude v každém patře,“ připomněla, že podnět k přemýšlení o správných krocích na svém místě zůstane. A naopak: bude ještě víc na očích lidem v celé budově.

Mimochodem: Deník v objektu krajské hygienické stanice viděl v provozu pouze schodiště. Výtah se v té chvíli ani nepohnul. Prý ale funguje.

Zdá se, že vlastně celkem nenápadná výzva zafungovala také.

Originální výzva čeká na návštěvníky (ale i na zaměstnance) v budově Krajské hygienické stanice Středočeského kraje v Dittrichově ulici v centru Prahy. Cedule v přízemí každého vybízí, aby udělal něco pro své zdraví – a místo použití výtahu se vydal po scZdroj: Deník / Holakovský Milan

Prvních 19 vozů Škoda Superb Ambition s automatickou převodovkou převzali zástupci Policie České republiky od představitelů automobilky Škoda Auto.
Dálnice začnou brázdit nové policejní superby