Situace je ještě o to vážnější, že dům, o jehož vzhled na první pohled evidentně nikdo nepečuje, se nachází v prvním pásmu hygienické ochrany vodních zdrojů a navíc je jen několik metrů odtud Úpravna vody Rečkov. Tedy areál, kde se zpracovává pitná voda pro obyvatele Mladoboleslavska.

A není tak divu, že místním, kterých je sice tolik, že bychom je mohli spočítat na prstech jedné ruky, po roce a půl, kdy kolem domu vyrostla skládka, došla trpělivost. I oni totiž pijí stejnou pitnou vodu.

Navíc hned naproti úpravně vody je vstup do Naučné stezky Klokočským lesem. Ta se na přilehlých informačních tabulích chlubí nejen tím, že je významným zdrojem kvalitní podzemní pitné vody pro Mladoboleslavsko a Bakovsko, ale také že je domovem pro řadu vzácných druhů rostlin a živočichů.

Do nebe volající

„Vždyť je to skoro do nebe volající. Návštěvníci, kteří na stezku přijedou, po vystoupení z auta vidí kromě hezké přírody také dům zaskládaný odpadky. Navíc v prvním, tedy nejpřísnějším, pásmu ochrany vody. To je ostuda," míní muž, který katastrofální situaci sleduje od začátku. Chtěl zůstat v anonymitě, jeho jméno ale redakce zná.

„Dům není napojený na elektriku, odpady, neteče v něm voda. Vůbec nechápu, jak v něm ten člověk může bydlet. Nedávno tu měl psa, který trpěl. Když muž ráno odjel, pes řval hlady. Několikrát jsem ho krmil, aby nezemřel na podvýživu. Teď už se má naštěstí dobře, vzali si ho lidé, kteří se o něj postarali," vysvětlil dále.

Upozornil, že dům, který je z velké části i uvnitř zaskládaný odpadem, mají od Lesů Mladá Boleslav pronajatý ochranáři z Českého svazu ochránců přírody Klenice, jejichž předsedkyní je Milada Vrbová. „Měli tu prý z toho udělat klubovnu pro děti. To jim ale nikdo nepovolí. Nejlepší by bylo, kdyby to někdo koupil, vyklidil a měl to třeba jako rekreační objekt," dodal zdroj Boleslavského deníku s tím, že by si konečně oddychli.

Velmi zvláštní člověk

Milada Vrbová ale veškerou spojitost jak s mužem, který dům obývá, tak i s domem jednoznačně odmítá. „Ten hrozný dům bychom si nikdy nepronajali. Bydlí tam Vladislav Skočdopol, který už na první pohled vypadá jako bezdomovec, a je to přinejmenším velmi zvláštní člověk. Přišel na dvě naše brigády, které jsme v okolí uspořádali, a od té doby vesele prohlašuje, že je náš předseda a že si ten domek pronajal od nás," konstatovala Milada Vrbová.

Své vysvětlení následně doložila smlouvou o nájmu z roku 2015 a redakce Boleslavského deníku ji má k dispozici. Zde se jasně uvádí, že pronajímatelem jsou Lesy Mladá Boleslav, které nemovitost zdědily po lesním závodě, a nájemcem pětačtyřicetiletý Vladislav Skočdopol. Ten má dům k dispozici od 29. dubna 2015 na dobu neurčitou, minimálně však do 30. prosince 2017.

V dokumentu se mimo jiné také píše, že se nájemce seznámil se stavem prostor a že provede nezbytně nutné práce pro sanaci a provozuschopnost objektu. Nic z toho se ale zřejmě nestalo.

Žádná oprávnění

„Rozhodně není možné, aby pan Skočdopol podepsal naším jménem nějakou smlouvu. K tomu nemá žádná oprávnění. Není ani náš člen, ani žádný náš příznivec," dodala Milada Vrbová, kterou tanečky kolem domu v Rečkově rozhořčily stejně jako to, že zástupci Lesů Mladá Boleslav uvěřili jeho informaci, že je předsedou Českého svazu ochránců přírody Klenice.

To koneckonců potvrdil i Josef Viktorin, předseda představenstva Lesy Mladá Boleslav, které se teď nemovitost snaží prodat a dát tak nepříjemnou situaci do pořádku.

„Ano, chceme dům prodat. Pan Skočdopol nás všechny podvedl. Už tady bylo několik zájemců, a tak uvidíme, jestli dům koupí i s odpadky. Pokud ne, museli bychom je zlikvidovat. Nemovitost je vhodná jako rekreační objekt. Vyžaduje ale samozřejmě určité investice, například přípojku elektřiny," konstatoval s tím, že už těší na to, aby bude záležitost vyřešená.

Čtěte také: Z auta si v Kladně udělal odpadkový koš