„Přimlouvám se za to, aby hypermarkety zbytečně nevyhazovaly jídlo, ale distribuovaly ho jednotlivým organizacím, které ho upotřebí stejně jako my," řekla Ivona Horáková, vedoucí pobočky Naděje Mladá Boleslav.

Zařízení se stará o lidi bez domova, kteří zde za mírný poplatek mohou i přenocovat, a pokud mají zájem, mohou dostat i snídani, oběd, večeři či potravinový balíček.

Jak ale Ivona Horáková upozornila, peníze na nákup jídla takřka nemají, a tak jsou neustále odkázáni na potravinové sbírky či dary od jednotlivců.

Spolupráce s řetězcem

„Podařilo se nám navázat spolupráci zatím s jedním řetězcem. Když mají přebytek potravin, zavolají a my si pro ně přijedeme," popsala nejlepší cestu, jakou se mohou dostat k jídlu. Vděční jsou i za potraviny, kterým končí datum spotřeby.

Pochopitelně nejvíce ocení trvanlivé potraviny jako konzervy, maso ve vlastní šťávě, rybičky, paštiky, hodí se i těstoviny, rýže, potraviny, čaje, oleje, máslo i mléčné výrobky. „Když se stane, že dostaneme jogurty, musí jít k okamžité spotřebě. Nemáme kapacitu na to skladovat je," vysvětlila dále Ivona Horáková.

Ve Štyrsově ulici, kde zdejší středisko Naděje sídlí, vaří každý den. Vedoucí pobočky odhaduje, že denně průměrně vydají kolem padesáti porcí jídla. Záleží na tom, kolik si jich zrovna klienti objednají.

Národní potravinová sbírka

Nicméně, jak už jsme zmínili, sehnat jídlo pro lidi bez domova není vůbec jednoduché, a tak se Naděje zapojuje například do Národní potravinové sbírky. Ta poslední se ve městě automobilů uskutečnila minulý rok v listopadu a jak Ivona Horáková upozornila, „zásoby" vydržely půl roku.

„Tehdy nám lidé v super a hypermarketech koupili přibližně 1,6 tuny trvanlivých potravin. Byl to od nich šlechetný krok a my s touto zásobou vydrželi půl roku," poděkovala vedoucí střediska Naděje ještě jednou všem lidem, jimž není osud bezdomovců lhostejný.

I když jsou na její pomoci závislé desítky osob, kteří se chtějí z ulice vrátit do běžného života, sami pracují ve skromných podmínkách. Například sklad na potraviny je tak malý, že zásoby ukládají v jiných střediscích.

Čtěte také: Jídlo do charity povinně. Jinak bude pokuta