Na nedostatek ochranných pomůcek si počátkem pandemie stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová. Náš region použil její otevřený dopis. Kraj tvrdí, že záchranářka neměla pravdu, a podal trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy. Vydavatelství tvrdí, že článek se zakládal na pravdě a kraj se místo vysvětlení snaží umlčet své kritiky. To, že roušek a respirátorů byl nedostatek, potvrzuje podle vydavatelství mimo jiné hejtmančin facebookový status z 16. března, v němž pomůcky veřejně poptávala.

Skutečnost, že hejtmanka Středočeského kraje podala trestní oznámení na záchranářku, která si postěžovala na nedostatek zdravotních pomůcek, hodně lidí pobouřila
Internet plní vtipy o hejtmance Jermanové. Lidi pobouřila kauza 'záchranářka'

"Vyzýváme hejtmanku Jermanovou z ANO i úřad Středočeského kraje, aby přestaly lhát a vytvářet nátlak za pomoci trestních oznámení na záchranářku Veroniku Brožovou a vydavatelství A11. Tento postup je v demokratické společnosti nepřijatelný a neakceptovatelný," stojí v tiskové zprávě. Vydavatelství v ní také odmítlo tvrzení, že se kraj snažil redakci Našeho regionu kontaktovat, ale nijak nereagovala. Naopak to byl redaktor, kdo nedostal na svůj dotaz ohledně pomůcek odpověď, uvedlo a v prohlášení zveřejnilo snímek odeslaného e-mailu redaktora hejtmance.

Otevřený dopis pro hejtmanku

Záchranářka 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní. Kraj to odmítá. V té době bylo podle něj každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu. Kdyby se set použil při zásahu, měl být okamžitě doplněn na stanovišti z okresního či centrálního skladu. Ochranné prostředky byly podle hejtmanství distribuovány ihned.

Ilustrační foto.
Záchranářka si postěžovala a čelí vyšetřování. Odboru pro terorismus

Po zveřejnění informací začali údajně na krajský úřad volat lidé s dotazy, zda záchranka situaci zvládne. Kraj se v souvislosti s článkem v Našem regionu rozhodl 19. března, že podá trestní oznámení. Případem se zabývají kriminalisté z odboru extremismu a terorismu. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka je to kvůli nouzovému stavu, kdy vyšetřování možného šíření poplašné zprávy spadalo do jejich gesce.