Jednání zastupitelů je veřejné, přístupné všem zájemcům. Uskuteční se v pondělí od 10 hodin v zasedacím sále budově krajského úřadu na adrese Zborovská 11 na pražském Smíchově. Dění lze ale sledovat i na dálku, a to prostřednictvím videopřenosu na www.kr-stredocesky.cz. Osobní účast může nepřipraveného návštěvníka zaskočit: jednání totiž zpravidla trvají do podvečera, avšak někdy se protáhnou až do noci. A není výjimkou, že v úvodu se zástupci opozice přou s koalicí třeba i desítky minut o tom, co vlastně bude zařazeno do programu.

Z předem ohlášených bodů jednání patří k větším tématům vedle kotlíkových dotací například schvalování peněz navíc do dotačních programů a stamilionů na investice v rámci rozdělení zůstatku hospodaření z loňského roku, nové dotace na obnovu památek se společenským využitím, mimořádná dotace pro obec Jizerní Vtelno na Mladoboleslavsku na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod či rovněž z Mladoboleslavska aktualizace zásad územního rozvoje v souvislosti s Bezděčínskou spojkou – ale třeba i schvalování memoranda o spolupráci v sociální oblasti se zastoupením pivovarnické společnosti Heineken.

Ilustrační foto.
Nechat si uklidit hrob? Lidé se o ně raději postarají sami

Dá se předpokládat, že se jednání zastupitelů nevyhnou ani ohlasy opozičně-koaličních sporů, které se rozhořely v uplynulých týdnech. Značné mediální pozornosti se dostalo především handrkování kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce či o pracovní činnosti a odměňování těchto externistů; včetně možné role kontrolního výboru zastupitelstva při prověřování konkrétních výsledků práce, za niž kraj zaplatil. Tak trochu k evergreenům pak patří zakázky správy a údržby silnic nebo vypořádání kraje s bývalým nájemcem pozemků u Milovic RP Mladá. Či téma optimalizace vzdělávací soustavy provázené protesty proti slučování škol, kdy se v minulosti postavili proti návrhům vedení kraje komunisté, kteří jinak aktuální středočeskou koalici ANO s ČSSD podporují.

Někteří účastníci jednání jistě také budou se zájmem očekávat, zda se řízení jednání tak jako obvykle ujme hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). V březnu sice odešla na mateřskou pauzu spojenou s porodem dcery Emy – již na minulém jednání krajských zastupitelů konaném v únoru nicméně ohlásila, že do ústraní se plánuje uchýlit jen nakrátko a na dubnovém zasedání by chtěla být zpět. Jestliže přednedávnem vyjela i s miminkem na staveniště u Českých Budějovic podepisovat memorandum o spolupráci při dostavbě dálnice D3, dá se očekávat, že své plány naplní.

Soutěž hasičů ve vyprošťování osob z havarovaných aut na letišti v Tlusticích na Berounsku.
Hasiči soutěžili ve vyprošťování z havarovaných automobilů
Soutěž hasičů ve vyprošťování osob z havarovaných aut na letišti v Tlusticích na Berounsku.
Elektromobilita a vyprošťování: Hasiči budou muset dávat pozor na vysoké napětí