„Již při vizuálním hodnocení přímo při odběrech bylo patrné, že voda na většině lokalit má dobrou kvalitu, což bylo potvrzeno i analýzou odebraných vzorků,“ připomněl v pátek vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální příbramské hygienické stanice Luboš Mandík. To jsou vzhledem k datu v kalendáři i k dosavadnímu průběhu teplé a slunečné sezony mimořádně příznivá zjištění. O to příjemnější, že je v plném proudu období letních dovolených a prázdnin, poznamenal hygienik.

S výjimkou koupací oblasti Županovice, kde je voda méně průhledná, platí nejpříznivější hodnocení stupněm 1 i v rekreačních oblastech na Orlíku a Slapech. Právě hojně navštěvované přehrady podle zkušeností z minulých let patřívají k nejproblémovějším. Letos se místo jindy běžného zhoršování dostavilo naopak zlepšení. „Na všech sledovaných profilech v příbramské části přehradní nádrže Orlík došlo oproti poslednímu vzorkování ke snížení obsahu sinic a chlorofylu,“ zdůraznil Mandík. S důrazem na to, že průhlednost vody přesahuje tři metry. Ani stupeň 2 pro slapskou lokalitu Županovice neznamená podle jeho slov sebemenší omezení pro koupání. Voda má pouze sníženou průhlednost zapříčiněnou zvýšeným množstvím fytoplanktonu – především řas.

Festival Hrady CZ na Točníku
Vyrazit mohou lidé za muzikou i historickými vozidly

I další dvojky udělené přírodním koupalištím neznamenají problém. V letních měsících je fytoplankton běžný – a pokud neobsahuje výrazné množství sinic, je koupání bezproblémové. Pouze bakovský písník, který na pětistupňové škále dostal trojku, z pohledu hygieniků mírně „kazí“ příznivý trend panující jinak napříč krajem. Zvýšil se tam obsah chlorofylu i sinic. Pro zdravého člověka však aktuální hodnoty nepředstavují žádné riziko. Pravidelní návštěvníci navíc mohou potvrdit: v jiných letech to zde bývalo i horší. Vnímavým jedincům, kteří vědí, že jim horší kvalita vody může přinést zdravotní problémy, lze nicméně doporučit, aby se po koupání osprchovali.

Kvalita vody ke koupání
- Stupeň 3 (zhoršená jakost vody): písník Bakov nad Jizerou
- Stupeň 2 (zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody): koupací oblast Županovice na Slapech na Příbramsku, Tyršovo koupaliště v Rakovníku, rybník Vyžlovka na Praze-východ, jezero Ostrá na Nymbursku
- Stupeň 1 (voda vhodná ke koupání): zbývajících 32 sledovaných lokalit napříč Středočeským krajem

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje 

Supermarket TESCO v Malenovicích ve Zlíně.
Z Jednot a konzumů do hypermarketů a diskontů. Češi zanevřeli na malé prodejny