Taková je i Národní svatoludmilská pouť 2021 v Tetíně, jíž v obci na Berounsku vyvrcholí akce připomínající vraždu babičky a vychovatelky sv. Václava (k čemuž podle tradice došlo právě na tetínském hradišti před 1100 lety). Součástí bohatého poutního programu jsou nejen sobotní mše svatá celebrovaná papežským legátem i další bohoslužby, ale také koncerty, trhy a další rozmanité nabídky. Rovněž se uskuteční tradiční sraz Ludmil a Bořivojů. Příjezd autem je velmi omezený a motoristy pořadatelé odkloní na záchytné plochy; návštěvníkům doporučují přijít pěšky z okolí nebo využít dopravu zdarma z autobusového nádraží v Berouně (které je hned vedle železniční stanice a v blízkosti je i parkoviště).

Rovněž od pátku do neděle se koná Mělnické vinobraní, jehož tradice dospěla již k 82. ročníku. I zde je historická část programu věnována především sv. Ludmile, kterou si podle legend hovořících o tom, že pocházela z Pšova, Mělničtí připomínají jako nejslavnější rodačku. Vinobraní ale nabídne i všechno ostatní, na co jsou návštěvníci zvyklí, připomněla Linda Dlouhá z krajské turistické centrály. Připomíná, že Mělník bude plný živé muziky na třech scénách, pouličního umění, divadel pro děti a workshopů, stejně jako nebudou chybět historický průvod, ohňostroj, oblíbený degustační dvůr, řemeslné stánky, foodtrucky s delikatesami i atrakce v neplacené zóně.

Pražský okruh.
Víkendová omezení v tunelech na Pražském okruhu nekončí. Ale posunou se

Třídenní akcí je také Gothardské posvícení v Českém Brodě, jemuž od pátku do neděle patří náměstí Arnošta z Pardubic. „Návštěvníci se mohou těšit na živou hudbu, divadelní představení, jarmark, středověké městečko, tvořivé dílny, historická řemesla, dobré jídlo a mnoho dalšího,“ zve Dlouhá. Hlavnímu programu patří sobota, avšak začíná se už v pátek vpodvečer – a zní to lákavě: mimo jiné kotlíkovými guláši, regionálními pivy, (ne)vinným stánkem či požehnáním svatogothardského vína. I zde si připomenou sv. Ludmilu: výstavou na ochozu kostela sv. Gotharda.

Do historických ulic Kutné Hory vyrazí v sobotu hodinu před polednem Průvod králů, vládnoucích v českých zemích v období gotiky – a dokonce od pátku do neděle lze v parku pod Vlašským dvorem navštívit historické ležení krále Jana Lucemburského. Klíčový je ale sobotní program, kdy ulice oživí nejen průvody králů v doprovodu svých dvorů včetně dvorních dam. Slovem doprovodí kronikář Dalimil, zpestření zajistí šašek a kejklíři, pištci, tanečníci – ale i rytíři a bubeníci.

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne v sobotu odpoledne 21. Den horníků. V jeho rámci vystoupí hornická dechová hudba Žehrovanka, dále se představí country kapely Dřeváci a All Right Band a návštěvníci mohou zhlédnout výstavu Kulturní dědictví kladenské průmyslové aglomerace. Národní filmový archiv představí českou premiéru rekonstruovaného filmu Siréna.

Ukliďme svět, Ukliďme Česko. Ilustrační foto.
Sobota patří úklidu na více než stovce míst středních Čech

Den s historickou technikou chystají na sobotu ve Velkém Oseku, kde tuto tradici udržují od roku 2015. K vidění je cokoli, co s technikou souvisí: jízdní kola, motocykly, osobní auta, zemědělské stroje, nářadí… „Připraven je program pro celou rodinu, doprovodné akce a živá hudba,“ připomněla Dlouhá.