Od pátku do neděle se koná festival Ortenova Kutná Hora, jehož součástí je i vyhlášení výsledků stejnojmenné autorské soutěže mladých básníků. Tomu již v pátek od 19.30 patří sál základní umělecké školy.

Jen o pár kilometrů dál, na zámku Kačina, se v sobotu konají krajské dožínky s vinobraním. Na své by si měli přijít všichni bez rozdílu – malí i velcí, zájemci o burčák i ti, které okouzlují stroje nebo domácí zvířata či jezdecké dovednosti.

Rock ze středověku

Rozmanité varianty trávení volného času nabídne v sobotu Příbram. Svatohorské náměstíčko bude po celý den patřit 11. ročníku historické slavnosti Příbramská svatohorská šalmaj, která nechá nahlédnout do dávné minulosti, ale nabídne třeba i středověkou hudbu v rockové podobě či staropražské písničky. Chybět nebudou divadlo, vystoupení akrobatů či kejklíře. Děti i jejich rodiče jistě osloví také stanoviště řemeslníků a hokynářské krámky.

Rovněž do Příbrami láká v sobotu také Den železnice. Nádraží ožije oslavou regionálního železničního dne i s muzikou, divadlem a promítáním. Zájemci se mohou mimo jiné svézt zvláštními vlaky; jezdit bude i parní vlak z Berouna přes Příbram do Březnice. Nadšence pro dopravu zve v sobotu také nádraží v Čelákovicích. To v rámci oslav 145. narozenin železniční trati z Prahy do Nymburka hostí Regionální den Pražské integrované dopravy – přičemž slavit se bude jak s historickými vlaky (pára pojede z Prahy až právě do Nymburka), tak s letitými autobusy. V čelákovické stanici se také chystá hudební program i zábava pro děti (a nadšenci si v deset hodin nenechají ujít ani organizovanou exkurzi).

Od muziky k zahradě

Na sobotní odpoledne zve krajská turistická centrála také do Poděbrad, kde se na lázeňské kolonádě uskuteční narozeninový koncert Českého rozhlasu Region. Zdarma si lze poslechnout třeba Josefa Zímu, Leonu Machálkovou, Marcelu Holanovou či Daniela Hůlku – a v doprovodném programu nechybí ani zahrádkářská poradna.

Prezidentský hrneček.
Prezidentský šálek si zájemci budou moci téměř ohmatat