„Výstava šedesáti druhů sklípkanů - to tady ještě nebylo. Jsem zvědav na reakce návštěvníků,“ říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha, a dodává: „Pokud mohu použít takové přirovnání v souvislosti s pavouky, tak tato výstava je teprve první vlaštovka. Bezobratlé chceme v naší zoo představovat mnohem četněji a systematičtěji než dosud."

Slůňata se v Zoo Praha často přetlačují a zjišťují, které z nich má více síly.
Slůňata z pražské zoo rostou jako z vody. Poprvé byla u „zubaře"

K vidění budou i další druhy sklípkanů

Výstava bude slavnostně zahájena v sobotu ve 13 hodin právě Miroslavem Bobkem, ředitelem pražské zoo, a také jejími autory chovatelem Davidem Šťastným a Martinem Smrčkem ze Zoo Praha.

Kromě největší zmíněné samice, jež se snadno rozpozná nejen kvůli velikosti, ale také díky mohutným černým klepítkům, zde budou k vidění i další zajímavé druhy sklípkanů. Třeba o něco menší příbuzný druh Theraposa blondi či drobnější, avšak krásně zbarvení jedinci. Zkrátka terária se sklípkany jsou v galerii všude, kam oko návštěvníka padne.

Sobota bude patřit v Zoo Praha supům, kteří oslaví svůj Mezinárodní den.
V Zoo Praha oslaví svůj Mezinárodní den supi a kondoři. Už tuto sobotu

Program je připravený i na neděli 

Milovníci těchto největších suchozemských bezobratlých živočichů se mohou těšit kromě výkladu také na krmení vybraných druhů. To bude probíhat v sobotu od 13 do 16 hodin. Zájemci se budou moci také blíže seznámit se sklípkany a prohlédnout si je pod zvětšujícími binolupami.

Program ke sklípkanům je připraven také na neděli (10. září). Celý den zde bude chovatel a od 14 hodin proběhne workshop pro ty, jež se o těchto úžasných tvorech, kteří se během 300 milionů let téměř nezměnili, touží dozvědět více. Pomocí binolup zjistí vše, co je zajímá. Výstava s 60 druhy živých sklípkanů je otevřena denně od 10 do 17.30 hodin a najdete ji až do konce září v Galerii Gočárovy domy.

Zoo Praha je pátou nejlepší zoo na světě. Jejími branami za loňský rok prošlo rekordních více než 1,4 milionu návštěvníků.
Pražská zoo zaznamenala další úspěch. Je pátá nejlepší na světě

Program v sobotu (9. září) Galerie Gočárovy domy:13.00:     Otevření výstavy Sklípkani
13.00 – 16.00: Komentované krmení, představení nejzajímavějších druhů a jejich  chování, pozorování sklípkanů pod binolupami                                          

Program v neděli (10. září) Galerie Gočárovy domy:14.00: Workshop seznamující návštěvníky se sklípkany a jejich životem pomocí binolup