Na území středních Čech (stejně jako v Praze a krajích přilehlých na západě, severu a na jihu) platí toto varování od pondělní desáté dopolední do úterní 14. hodiny; pouze na východě by se vichr měl začít zvedat až po pondělním poledni.

Silný vítr přinese čerstvé západní proudění spojené s přechodem studené fronty k východu. Místy je mohou provázet nárazy větru o rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu (tedy 55 až 70 kilometrů za hodinu; kolem pondělního poledne se mohou vyskytovat i silnější nárazy o rychlosti až 25 m/s (tedy 90 km/h).

I přes nepřízeň počasí si rekonstrukci Bitvy u Jankova v sobotu 3. března nenechalo ujít značné množství přihlížejících návštěvníků.
OBRAZEM: Připomněli si bitvu u Jankova

Rady ke zmírnění následků silného větru jsou tradiční: především zajistit okna i dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, jako jsou například zahradní nábytek, květináče či plechy. Na pozoru by měli být i správci větších konstrukcí včetně stavebních jeřábů. Řidičům se vyplatí maximálně opatrná jízda se zřetelem na to, že kvůli větrnému poryvu se auto může stát neovladatelné. Vyplatí se také sledovat dopravní zpravodajství, jež může upozornit nejen na náhlé změny místních podmínek, ale především na oblasti neprůjezdné kvůli spadlým stromům či nehodám.

Sanitka. Ilustrační foto.
Rekordní rok sanitek: sirény záchranářů se loni rozezněly každých 28 sekund
Ilustrační foto
Batolata v Přerově požila Krtka, s jedním odletěl vrtulník