Neschopnost dostát slibům daným veřejnosti, písemně zaneseným v tak závažném dokumentu, který nese označení jízdní řád, pocítili cestující zejména v oblasti Jesenice na Praze-západ a okolí (včetně Vestce či Osnice), Čestlic, Chocerad a Nupak. Jinými slovy: zhroutilo se zajišťování spojů na linkách číslo 326, 327, 328, 383 a 385.

V poslední den roku jsou sice lidé náchylní k žertování stejně jako na apríla, ale v tomto případě nešlo o fór. Kdepak sranda; autobusy prostě nejely. Nedojely, avšak ani nevyjely. Důvod? Oficiální vysvětlení uvádí „personální výpadek“. Přesněji: náhlý nedostatek provozního personálu společnosti Arriva City. Firma argumentovala zvýšenou nemocností na straně řidičů. S tím, že neví, jak se situace vyvine.

Ilustrační foto
Zaseknuté výtahy zaměstnaly hasiče častěji než požáry a bouračky dohromady

Sklonek roku 2017 tak připomenul letní kolaps veřejné dopravy v západní části Středočeského kraje na přelomu srpna a září, kdy se také jízdní řády staly cárem papíru bez jakékoli souvislosti s realitou. I tehdy mluvčí společnosti Arriva Roman Herden vysvětloval problémy, do kterých se dostali nic netušící pasažéři po začlenění Kladenska do systému Pražské integrované dopravy, zvýšenou nemocností – tehdy konkrétně mezi pracovníky jedné z firem z rodiny Arriva, a to ČSAD MHD Kladno. Pak se objevily spekulace o podcenění rozsahu změn daných integrací, spojených i s navýšením počtu spojů. Spekulace dodnes neuzavřené.

Situaci, která zaskočila cestující v létě, Středočeský kraj jako objednavatel veřejné dopravy, jenž na její zajištění také přispívá v řadu stovek milionů korun, řeší s dopravcem prostřednictvím své společnosti IDSK – Integrovaná doprava Středočeského kraje. Podle dostupných informací záležitost ještě není uzavřena. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nicméně již dříve naznačila, že bez finančních sankcí se aféra neobejde. Současně ovšem poznamenala, že něco podobného se již nesmí opakovat.

Opakovala se. A mluvčí společnosti Arriva Herden nedokázal v poslední den roku 2017 odhadnout, jaká bude situace na Nový rok. Středočeské hejtmanství tak do roku 2018 zjevně vstupuje s problémem, který žádá řešení. Velmi akutního řešení. Zvlášť za situace, kdy hejtmanství dlouhodobě deklaruje, že je jeho cílem, aby lidí dali vale autům a využívali veřejnou dopravu.

Požár ve Svárově
Noc oslav na přelomu roku přinesla desítky drobných požárů