Ačkoliv se možnosti, jak sestavit po víkendových volbách vládu nad Středočeským krajem, velmi lišily, někteří partneři si už k sobě našli cestu.

Do Sněmovní ulice v Praze se do kabinetu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a lídryně středočeského ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové sjeli tři zástupci středočeského STAN - Dana Drábová, Vít Rakušan a Věslav Michalik 
a také čtyři zástupci TOP 09 v čele s lídrem Petrem Tisem.

Schůzka trvala slabé dvě hodinky. Po skončení se všichni tři lídři tvářili šťastně a slíbili si exkluzivitu až do středy 12. října, kdy se opět sejdou.

Jednání na začátku

„Je spoustu otázek, které musíme řešit a najít koncenzus, protože ne na všem se úplně shodneme," uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová za hnutí ANO. Podle ní se snaží všichni tři v maximální míře dohodnout a najít shodu pro případnou budoucí koaliční shodu. Konkrétně ale nechtěla jmenovat, protože chce všechno probrat nejdříve mezi sebou.

„Hnutí ANO jako lídr se nechce dostat pod nějaký tlak, když se podíváte na ostatní kraje, zahajovali jednání včera. My jsme trochu pracovitější. Poznáváme se, zjišťujeme naše priority a pohledy, 
o tom je vyjednávání. Pokud se dohodneme, budeme rozhodovat o dvaceti miliardách, proto potřebujeme klid," řekla.

Lídr starostů a nezávislých Vít Rakušan vypadal také spokojeně. „Mám radost, že exkluzivita platí. Jako starostové jsme to stoprocentně dodrželi a budeme to dodržovat dál. Znamená to pro nás, že se 
v úterý můžeme věnovat rodinám, což je dobrá zpráva," řekl po pondělním jednání. Je také rád, že si vyjasnily základní cíle.

Jejich programová shoda není stoprocentní, ale shodli se na transparentnosti, což je pro ně zásadní, že v tomto bodě našli podporu. „Snažili jsme se najít principy, jak bude vypadat budoucí spolupráce. Možná byste byli překvapení, jak málo tam bylo politikaření a spíš to byla věcná záležitost," upřesnil.

Hejtman(ka)?

Důležité ale je, kdo by se měl stát budoucím velitelem kraje. Může to být buď hejtmanka, nebo hejtman. Ani jeden se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Netlačte mě do odpovědi. Kdo bude hejtmanem, k tomu se nebudeme vyjadřovat, protože to v tuto chvíli není nabíledni," shrnula Jermanová.

Po jednání těchto tří subjektů měla následovat schůzka zástupců ANO a ODS. Potvrdil to lídr strany ODS Martin Kupka. „Ano, měli bychom se sejít po páté hodině. Nebude to pouze s paní Jermanovou, přítomné bude širší vedení středočeské ANO," upřesnil.

Jaroslava Pokorná Jermanová to ovšem následně popřela. „Hostím festival spisovatelů, takže můj program je jasný," řekla s tím, že o Středočeském kraji 
v pondělí jednat už nebude.

Mimo hru?

Pakliže by koalici nakonec skutečně uzavřely ANO, STAN a TOP 09, vyjde 
z těchto krajských voleb jako poražená právě strana ODS, která ve volbách skončila se 13,7 procenty hlasů na čtvrtém místě, tedy před TOP 09, která měla 6,5 procenta hlasů. Podle lídra středočeské ODS Martina Kupky existovala dohoda, kdy koalici měly vytvořit strany bez účasti ANO a KSČM, tedy ODS, STAN, ČSSD a TOP 09.

„Bohužel to spadlo na dohodě, kterou narychlo uzavřela strana TOP 09, s níž jsme byli ve spojení, s hnutím ANO," okomentoval situaci trochu zklamaně Martin Kupka. Tím ODS zůstala alespoň prozatím mimo hru.

Lídr TOP 09 Petr Tiso uvedl, že úvaha o koalici 
s ČSSD bez ANO sice existovala, ale nepadla žádná závazná dohoda. Podle něj se tato varianta jevila jako neživotaschopná. „Vyjednávali jsme o tom, ale když jsme zjistili, jak by to vypadalo, tak se nám to přestalo líbit. Ten problém nebyl na straně ODS nebo STAN nebo nás. Ten problém jsme viděli 
v ČSSD," dodal lídr TOP 09.

Podle něj se totiž chtěli dohodnout na spolupráci stran, které zatím neměly podíl na moci ve středních Čechách.

Kde skončí ODS?

Pokud se ANO s hnutím STAN a TOP 09 nakonec nedohodnou, ODS je připravena vstoupit do hry. Martin Kupka už v sobotu po zveřejnění výsledků voleb řekl, že jsou ochotni spolupracovat se všemi, kromě KSČM.

Na dohodnutí případně nedohodnutí nové koalice mezi ANO, STAN a TOP 09 také netrpělivě čekal Miloš Petera, dosavadní hejtman Středočeského kraje za ČSSD. Ten ještě před pondělní dopolední schůzkou případných nových koaličních partnerů byl ochoten vyjednávat a tím zajistit místo v koalici také pro ČSSD. 
„S ODS bychom mohli do koalice jít, na jiných místech to funguje, takže proč by to nešlo tady," uvedl.

Naopak koalici s ODS si nedokázal představit Zdeněk Štefek, lídr středočeské KSČM. „Nepřipadá mi to reálné. Myslím si, že nemáme programovou shodu, například nepřipustíme privatizace nemocnic," řekl s tím, že nechce slepit koalici jen kvůli tomu, aby byli komunisté u vesla. „To by se musela ODS změnit i změnit svůj program a stát se levicovou stranou," dodal Zdeněk Štefek.

Čtěte také: Krajské volby ve středních Čechách ovládlo hnutí ANO 2011