Zatímco pro noc na neděli se varování vztahovalo pouze na část středních Čech – zhruba v pásu od Rakovnicka a Kladenska přes Mělnicko a Mladoboleslavsko po Nymbursko – pro noc z neděle na pondělí i ranní hodiny a pak také následující noc na úterý se však už týká celého území kraje; stejně jako rovněž Prahy a zbytku republiky. Konkrétně v době od nedělní půlnoci do úterní deváté dopolední. Největší riziko hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu nad ránem; v době před svítáním.

V případě zeleniny a nízkých rostlin radí meteorologové jejich ochranu zakrytím světlou netkanou textilií. „Může být ponechána i více dní; až do odeznění ranních mrazů,“ přináší meteorologická výstraha tentokrát i doporučení pro pěstitele. V případě stromů se pak používají jiné postupy: třeba aplikace ochranných přípravků proti promrznutí.

Jiří Šafář se chřestu věnuje už téměř deset let.
Chřestový král žije na Mělnicku. Jeho úroda je prý nejsladší na světě

Sadaři ale s ohledem na cenu často spoléhají spíš na tradiční metody: zapalování ohňů v blízkosti stromů, rosení drobnými kapičkami vody (což se zpravidla dělá v kritické době před východem slunce) či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu. Nebo prostě v případě sadů o větší rozloze, kde se podobná opatření nedají na celé ploše zvládnout, doufají, že škody nebudou příliš rozsáhlé.

Je-li už řeč o tradičních metodách boje s mrazem, sluší se připomenout i tradiční zkušenosti. Starší pěstitelé dobře vědí, že stát se může leccos a počasí je schopné natropit kdykoli cokoli. V souvislosti s mrazy si nicméně bývá možné oddychnout poté, co přejdou takzvaní ledoví muži: Pankrác, Servác a Bonifác, připomínaní před polovinou května.

Běhej lesy.
Pro přírodu hejtmanka Petra Pecková vyběhala jeden strom. Zatím. Kdo se přidá?

Dlouhodobé statistiky nicméně pranostiky kolem „zmrzlíků“, vycházející ze zkušeností starších dob, úplně nepotvrzují: jarní mrazy jsou podle moderních pozorování typické spíše již pro sklonek dubna. O dva týdny dříve – tedy právě pro nynější období.