Zatímco střední Čechy jsou v rámci žebříčku třetí od konce, sousední Praha získala pomyslný bronz za třetí pozici (také metropole poskočila o dvě příčky, ale pro změnu si pohoršila). Právě v její blízkosti vidí analytický tým největší plus středních Čech. „Hlavním kladem regionu je druhá nejvyšší průměrná mzda, která souvisí s blízkostí hlavního města,“ připomněl za zpracovatelský tým David Pavlát. I místní podle jeho slov oceňují kvalitní pracovní podmínky – přičemž jde nejenom o výši mzdy, ale třeba i o nízkou míru nezaměstnanosti. Nadprůměrně jsou Středočeši spokojeni s občanskou společností a tolerancí v místě bydliště. Což možná někoho překvapí.

Co hodnotí Středočeši nepříznivě: péči o děti, vzdělávání, nabídku aktivit pro volný čas

Daleko méně příznivě lidé hodnotili péči o děti a vzdělávání. A velmi malá spokojenost se týká volnočasových aktivit. Výzkum ukazuje, že by dotázaní uvítali více vyžití v podobě bazénů, koupališť a sportovišť vůbec – ale ocenili by i rozšíření nabídky v oblasti kultury. Výzkum tedy připomíná středočeský pocit hovořící o nedostatečném vyžití v blízkosti bydliště. Jistě tento závěr může vyvolávat polemiky a otevírat prostor k debatám. Zvlášť když hodnocení výsledků za loňský rok začínalo slovy: „Ve Středočeském kraji lidé sportují a mají dostatek kulturních akcí.“

Z pohledu statistik nevyznívá srovnání středních Čech se zbytkem republiky zle. „Tvrdá data ukazují, že se zde málo marodí, kraj má nadprůměrnou kapacitu zařízení pro seniory, stejně jako síť a vybavenost knihoven. Dlouhodobě si kraj udržuje velmi nízkou produkci odpadních vod,“ shrnul Pavlát, co analytici vyčetli z čísel. Loni měli závěry podobné.

Ilustrační foto.
Dovolené se blíží. Máte zabalenou lékárničku?
Ilustrační foto
Počet Středočechů vzrostl podle statistiků o 3421