Přestože je letos rekordní množství jedlých kaštanů, jsou následkem letního sucha menší a to je právě důvod celkového menšího výnosu. Ale to vůbec nevadí, pečené jsou stejně dobré, jen jejich loupání dá o trošku více práce.

Jedlé kaštany bývaly v minulosti na českém území typickou podzimní pochoutkou, která byla prodávána v papírovém kornoutu u pouličních stánků. Po druhé světové válce se tento zvyk vytratil. Nyní nastává jeho renesance a opět se začíná rozšiřovat ve městech.

Využití v teplé i studené kuchyni

Křehké plody s oříškovou příchutí mají velmi široké využití v teplé i studené kuchyni - naslano i nasladko. V obchodech jsou k dostání až do Vánoc. Jsou však většinou dovezené z jižní Evropy či Asie a jsou podstatně větší než kaštany například ze Železných hor.

Ať už jíme kaštany české či dovezené, vychutnejme si jejich oříškovou chuť, vůni po vytažení z trouby a promíchejme vůni a chuť pečených kaštanů třeba s vůní a chutí svařeného vína. A za oknem si může klidně „řádit" sychravý podzim.

Kaštanovník setý (Castanea sativa)Nebo také kaštanovník jedlý je mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá do výšky 30 až 35 metrů. Dožívá se i několika set let. Rozšířený je zejména na Blízkém východě, ve Středomoří a jižní Evropě.

Tento strom z čeledi bukovitých kvete poměrně pozdě, v rozmezí června až srpna, podle lokality. Jedlých kaštanů se dočkáme zpravidla v září či říjnu. Celý strom je tvaru širokého jehlanu a díky listům vypadá velmi dekorativně. Plodit začíná až později, zhruba ve věku 20 let.

Listy má velké ve tvaru dlouhé elipsy, řapíkaté a špičaté s výrazným zubovitým okrajem. Barvu mají většinou zelenou, ale také červenofialovou nebo panašovanou dle pěstované odrůdy. Květem jsou bledozelené dlouhé jehnědy, květy jsou dvoudomé.

Plodem je nažka typického vzhledu, zelená s drobnými výrůstky imitujícími trny. Plody obsahují 30 až 60 procent škrobu, 6 až 10 procent bílkovin, 15 až 20 procent sacharózy, dextrin, 2 až 7 procent tuků, 40 mg vitamínu C a 15 mg vitamínu B ve 100 gramech plodu. Dále minerální látky, nejvíce draslík a fosfor.

Čtěte také: Květinové vaření: využijte všechny dary přírody

Vladimír Havlíček