Chata, která se objevila v inzertní nabídce za 11,9 milionu korun, s možností slevy při rychlém jednání, sama o sobě není mimořádná. Má 79 metrů čtverečních plochy v přízemí a patře, patří k ní pozemek o rozloze 3542 metrů čtvrtečních, na němž je studna s užitkovou vodou. Připojena je na vodovod a elektrickou síť; kanalizace chybí – avšak chata má septik. Především je to ale Hrabalova chata: místo, kde autorovy práce nejen vznikaly, ale které je také přímo inspirovalo. Proto zájem o koupi projevily i ministerstvo kultury a středočeské hejtmanství.

Zástupci kraje už byli místo obhlédnout. K jednání s majitelem přímo v chatě se vypravil radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci/TOP 09), kterého doprovázela předsedkyně výboru krajského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Lucie Cirkva Chocholová (Piráti). „Kraj prověřuje možnosti, jak toto místo s neuvěřitelným geniem loci podpořit,“ konstatovala k této cestě.

Přístavní slavnost v parku pod hradbami v Nymburce.
OBRAZEM: Přístavní slavnost protančily stovky lidí, ukončila ji bouře

Švenda upřesnil, že pro kolegy v radě kraje připravuje celkové podklady: posudek, na jehož základě kraj majiteli nabídne cenu, ale také zhodnocení technického stavu nemovitosti i představu o budoucím záměru. „Pokud koupi schválíme, zařadí se Hrabalova chata pod správu Polabského muzea, které už téměř 25 let pečuje o odkaz Bohumila Hrabala,“ připomněl zapojení poděbradských muzejníků. Ti už mají ve správě památníky připomínající jiné významné osobnosti: Muzeum Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem a Památník krále Jiřího z Poděbrad.

Švenda současně naznačil, kudy se ubírají aktuální myšlenky: v Kersku by nemuselo zůstat jen u vytvoření hrabalovské expozice. Radnímu je sympatický nápad, že by bylo možné nabídnout chatu i současným umělcům – a zřejmě nikoli pouze spisovatelům – kteří by dostali příležitost pobývat tam a tvořit. „Místo je to skutečně inspirativní a i sám Hrabal by měl jistě radost, že jeho místo slouží původnímu účelu,“ míní radní.

Hrabalova chata, kterou nabízí realitní kancelář ke koupi za necelých 12 milionů korun.
Bude se kraj snažit koupit Hrabalovu vilu v Kersku?

Zda takovéto plánování zůstane aktuální i nadále, by měly napovědět závěry čtvrtečního jednání radních. Už před měsícem se objevily předpoklady, že hejtmanství bude postupovat v součinnosti s ministerstvem kultury.