Tématem cvičení byla evakuace pacientů a personálu při požáru v druhém nadzemním podlaží hořovické nemocnice a s tím související záchrana hospitalizovaných osob. Nemocnice využila dočasného přestěhování anesteziologicko - resuscitačního oddělení z důvodu rekonstrukce a mohla tak využit prázdné prostory k simulaci požáru.

Celá akce se konala dle předem domluveného scénáře, kdy v roli pacientů vystupovali dobrovolníci z řad zaměstnanců. Podle tohoto scénáře byl simulovaný prvotní pokus o likvidaci požáru personálem neúspěšný a neprodleně byli přivoláni hasiči a další akce probíhaly již koordinovaně mezi nimi a zdravotníky.

Motor celé akce

V souladu s interními směrnicemi nemocnice došlo ve velmi krátké době ke svolání dalšího zdravotnického personálu nemocnice, který poskytoval pomoc evakuovaným pacientům a pomáhal s jejich umístěním na ostatní lůžková oddělení nemocnice.

Simulace řešení evakuace při požáru byla koncipována vlastními silami nemocnice v součinnosti s hasiči, ale bez nutnosti spolupráce se záchrannou službou a ostatními nemocnicemi.

Do akce byl zapojen celý personál oddělení pod vedením zkušeného záchranáře Rostislava Hájka, který zároveň zastává funkci vrchní sestry anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Tento zdravotník zároveň představoval motor celé akce.

„Jsem rád, že jsme měli možnost prověřit si naši připravenost na tak krizovou situaci, jakou požár představuje. Zároveň bych chtěl moc poděkovat veškerému lékařskému i nelékařskému personálu svého oddělení, bez jejichž osobního nasazení by akce nemohla být úspěšná. Bez nich bych to nezvládl," řekl hořovický zdravotník.

Náročný postup

Celkem bylo při akci evakuováno 14 pacientů, což představuje běžnou kapacitu tohoto oddělení.  Evakuace pacientů je postup náročný a složitý, který se dá velmi těžko nacvičit v plném nemocničním provozu.

„Cíleně jsme volili variantu, kdy by požár ohrožoval naše nejtěžší pacienty - většinou neschopné chůze nebo dokonce v bezvědomí či závislé na dýchacím přístroji. Tím jsme si chtěli vyzkoušet a nacvičit řešení logisticky nejsložitější evakuace požárem ohrožených pacientů, tak abychom snížili potenciální riziko jejich postižení v případě vzniku této tragédie v budoucnosti," řekl ředitel nemocnice Michal Průša.

„Chci poděkovat spolupracujícím hasičským sborům, které zvládly nejen profesionálně likvidaci požáru a pomoc při evakuaci osob, ale také velmi realisticky nasimulovali situaci při požáru včetně zakouření prostor, takže nácvik pak probíhal téměř v reálných kulisách. Za vzornou přípravu celé akce a její koordinaci s hasiči musím poděkovat jmenovitě paní magistře Blance Hoškové a za vzornou reprezentaci týmu zdravotníků vedených bakalářem Rostislavem Hájkem," uved Průša.

„Děkuji všem našim zaměstnancům, kteří se zúčastnili ve své mimopracovní době akce, jak v roli pacientů, tak jako záchranáři. Jsem hrdý na to, že naše nemocnice má zdravotníky, kteří by i v tak těžké situaci, jako je požár nemocnice, dokázali zachránit i naše nejtěžší pacienty," dodal.

Důležité časové údaje

Cvičení se zúčastnili hasiči z Hořovic, Berouna, Hostomic, Komárova, Žebráku a Lochovic, ale i odborníci v oblasti protipožární techniky a vedení nemocnice. Ti měřili a natáčeli veškeré důležité časové údaje a zaznamenali celý postup cvičení. Samozřejmě pořídili fotodokumentaci, zatímco vyhodnocení provedli i samotní hasiči.

Cvičení splnilo svůj cíl díky perfektní připravenosti a spolupráci zdravotníků, kteří neváhali zapojit se do této akce i mimo svou pracovní dobu. Pochvalně se vyjádřil i personál ostatních oddělení, který by přivítal zopakování podobné akce na svých odděleních.

Jak doplnili samotní hasiči, další důležitou okolností tohoto cvičení bylo ověření, že ani při maximálním zakouření jednotky intenzivní péče anesteziologicko - resuscitačního oddělení nedošlo k průniku kouře na operační sály, které se nacházejí o patro výše.

Čtěte také: Hořovická nemocnice slaví výročí, pozvání přijali i pamětníci

Konstantinos Tsivos