Na minulém jednání zastupitelstva to rozpoutalo debatu a k tématu se vrátí zastupitelé také v pondělí 29. srpna. Začíná tradičně v Kulturním domě Josefa Suka od 17 hodin. Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel potvrdil že jim bude odpovězeno.

„Tato snaha o maximální transparentnost vypukla u některých zastupitelů z neznalosti. Neuvědomili si, že narážíme především na zákon na ochranu osobních údajů a že transparentnost z naší strany byla daleko vyšší než legislativa umožňuje. Nikdo nikdy k tomu nicméně nevznesl připomínky. Pokud by to udělal, existují až mnohamilionové pokuty, které hrozí lidem, kteří za zveřejnění a tím za porušení zákona mohou," tvrdí místostarosta.

Nepopírá, že až do léta letošního roku v rámci usnesení rady nebo zastupitelstva zveřejňovali i ve zpravodaji Radnice kompletní znění usnesení.

„Pokud někdo něco prodával nebo kupoval, tak jsme uvedli i konkrétní jména a bydliště, včetně finančních částek. Takto to sice veřejně musíme projednávat, ale už nemůžeme ve zpravodaji napsat. Byly dvě možnosti, co dál. Buď informace zveřejnit v plném znění, ale se začerněním osobních údajů," naznačil Miroslav Hölzel.

Pracnější možnost

„Přistoupili jsme k druhé možnosti, s níž je víc práce - usnesení jsou přepsána do podoby, aby informaci občan získal, ale zároveň tak, abychom neporušili zákon o ochraně osobních údajů. Usnesení proto již nejsou zveřejňována v plném změní," dodal.

Místostarosta připomněl, že zastupitel nebo občan může na radnici požádat o nahlédnutí do zápisu. "Dostane plné znění a je oprávněn si pořizovat výpisky. Pokud by je dál použil ke zveřejnění, může být pokutován on," sdělil.

Přístup k těmto informacím on-line způsobem nevidí jako reálný. „Jsme povinni zájemce, který chce do zápisu nahlédnout, prolustrovat, zda je starší osmnácti let a jestli je občan Sedlčan. Pokud by se zaregistroval a nahlížel do elektronické podoby zápisu, tak bychom ale neoprávněně vytvářeli registr určité skupiny lidí, což je opět trestné," doplnil výklad místostarosta.

Čtěte také: Nymburk má nové webové stránky. Jsou přehledné a dostupné z mobilů

Marie Břeňová