Sčítání kroužků jen na lícu?

Největším přepočítáváním hlasů v historii reaguje Nejvyšší správní soud ČR na podnět občanů poukazujících na to, že na rubové straně oni jako voliči kroužkovali místopředsedu strany a starostu Líbeznice Martina Kupku figurujícího na 31. příčce kandidátky, aby mu dali preferenční hlas – na webu Českého statistického úřadu Volby.cz informujícího o volebních výsledcích je však zaskočilo zjištění, že v daném volebním okrsku nebyl Kupkovi přičten přednostní hlas ani jediný. Některé volební komise zřejmě během sčítání hlasovací lístky neotočily, aby se podívaly i na druhou stranu.

Nejvyšší správní soud ověřil, že výhrady jsou oprávněné – a pohled do volebních statistik naznačil, že se to nemuselo stávat ojediněle. Počet podezřelých volebních okrsků se počítá na stovky! Neleze tak vyloučit, že Kupkovi mohlo být nedopatřením upřeno tolik preferenčních hlasů, že by na získání poslaneckého mandátu s přehledem stačily. Správní soud proto provede největší přepočet v historii. Minulý týden ve čtvrtek rozhodl, že jeho brněnské pracoviště prověří hlasovací lístky ODS ze zhruba poloviny kraje. Z 915 volebních okrsků v 625 obcích a městech!

Komu připadnou mandáty?

Na samotných výsledcích voleb přepočítávání preferenčních hlasů nic nezmění. Nadále bude platit, že za střední Čechy ODS vybojovala čtyři poslanecká křesla. Do poslední chvíle však bude otevřena otázka jmen kandidátů, kteří mandáty získali. Nejvyšší správní soud, kde se do přepočítávání zapojí stovka úředníků, oznámí výsledky v neděli.

Kupka původně se ziskem poslaneckého mandátu nepočítal. Před volbami Deníku řekl, že na „nevolitelné“ místo kandidátky se nechal napsat proto, aby podpořil kolegy na předních pozicích. Je však možné, že kroužky voličů by ho mohly upřednostnit a poslat do sněmovny. Zda to tak je, nebo není, se ukáže pouhý den před pondělní ustavující schůzí v novém složení. 

Ilustrační foto.
Po zákazu průjezdu kamionů provoz prořídl. Viditelně

Velká kvanta dokumentace

Aby hlasovací lístky mohly putovat k přepočítání do Brna, bylo třeba soustředit je ze všech 625 radnic. Do Prahy je přivezlo rovných pět desítek aut: doručit je na krajský úřad se stalo úkolem 50 takzvaných pověřených obcí. S tím, že do Brna má veškerá dokumentace dorazit nejpozději v úterý. Prvních pět zásilek dorazilo na krajský úřad již v pátek – a ještě téhož dne putovaly dále do Brna. Správní soud pro ně vyslal dodávku. „Tranzit se krabicemi zaplnil až po střechu,“ řekla Deníku Helena Frintová z krajského úřadu. Na pondělí tak už byla objednána tři nákladní auta.

Soustřeďování dokumentace od zbývajících 45 pověřených obcí začalo v pondělí jít jako na drátkách. Zaměstnanci odboru správních agend krajského úřadu posílení týmem živnostenského úřadu vše přebírali pod dvojí kontrolou – nicméně tak plynule, že se objevily nadějné úvahy: svoz obrovského množství podkladů by mohl být hotov ještě během pondělka. Komplet se vším všudy. 

Stihne se to? Nestihne? Napětí ve speciálně vyčleněné místnosti střežené ostrahou a zabezpečené i kamerovým systémem vydrželo až do poslední chvilky. Dvě hodiny po poledni to vypadalo příznivě: z 50 pověřených obcí již bylo „odškrtnuto“ 39. A během čtvrthodinky dorazila další dvě auta. Splněno tedy 41; čeká se už jen na devět, konstatovala Frintová. V té chvíli už směrem na Brno mířily dva zaplněné náklaďáky. Bude do toho třetího, objednaného na pátou odpolední, možno naložit kompletní zbytek; do poslední krabice? To opravdu zůstávalo otázkou do poslední chvíle. Vpodvečer pak bylo jasno: úplně všechno ještě neodjelo, na úterní transport do Brna by však mělo stačit už jen malé auto: chybí předat volební dokumentaci z pěti okrsků.

Středočeská záchranka má novou brožuru.
Vyrovnat se s úmrtím v rodině nově pomůže brožura záchranářů

Počítání za miliony korun

Přepočítávání hlasů, které může poněkud pošramotit důvěru občanů ve volební výsledky nejen svými závěry, ale už tím, v jakém rozsahu bylo nařízeno, není jednoduchou záležitostí – a nebude ani laciné. Podle informací Deníku se předběžně odhaduje, že by tahle povolební matematika mohla přijít zhruba na deset milionů korun. K tomu se ale Frintová nevyjádřila. „My naše náklady vyčíslené nemáme,“ řekla Deníku. S tím, že auta do Prahy vysílají obce, dodávku a náklaďáky na další převoz soustředěné dokumentace zase zajišťuje Brno. Nejvyšší správní soud pak bude mít také značné náklady spojené s vlastním přepočítáváním.

Společnost Bureau Veritas začala z pověření Spolku pro komodity a krmiva nově kontrolovat potraviny s nálepkou Bez GMO. Prověřuje, zda skutečně neobsahují geneticky upravené složky.
Neobsahují potraviny genetické modifikace? Lidé dostanou jasnou informaci