Z vládní úrovně zazněl úkol, aby každé město fungující jako obec s rozšířenou působností připravilo nouzové přístřeší s 50 místy, jež bude v případě potřeby schopné využít do 24 hodin – což jsou typicky lůžka v tělocvičnách. Ve středních Čechách je tato matematika jednoduchá: 50 lůžek krát 26 měst rovná se 1300. „K těmto lůžkům budeme přistupovat až v nejnutnějším případě,“ zdůraznila hejtmanka Petra Pecková (STAN), jež se dlouhodobě netají názorem, že tělocvičny by měly posloužit skutečně až jako záloha pro případ, že by se migrační vlnu nedařilo zvládat jinak. Kraj nicméně pro všechny případy shromažďuje lůžka a spacáky. Získává je jak nákupem, tak pomocí darů.

Úřad práce v Okružní ulici v Berouně.
Uprchlíci žádají o podporu a hledají zaměstnání. Na úřadech práce je rušno

Na jednání krizového štábu mimo jiné zaznělo, že podle statistik ministerstva vnitra již bylo běžencům vydáno přes 205 tisíc víz o strpění pobytu – a 29 612 jejich držitelů má adresu ve Středočeském kraji. Dohromady s Prahou se pak jedná o 79,5 tisíce držitelů těchto víz, což představuje 39,5 procenta všech uprchlíků: bezmála dvě pětiny.

Kraj se tak snaží hledat řešení nejen pro ubytování přicházejících lidí, ale také při jejich zaměstnávání. Podle sdělení krajského úřadu se tak na jednání krizového štábu, jehož účastníci debatovali na dálku prostřednictvím internetové komunikační platformy, hovořilo i o spolupráci s takovými partnery, jakými jsou Úřad práce ČR, Hospodářská komora ČR, ale rovněž společnosti Grafton Recruitment Czech Republic a Nelisa. Společně chystají spuštění unikátního elektronického řešení šitého na míru uprchlíkům z Ukrajiny, které propojí nabídku ubytování s nabídkou volných míst vhodných i pro cizince.

Stranou pozornosti nezůstalo ani uzavírání smluv o ubytování s komerčními provozovateli rozmanitých zařízení a obcemi, což se má stát „zásadní“ v příštích dnech. „Připravujeme co nejjednodušší způsob pro zadání potřebných údajů do systému ubytovacích kapacit, kam se musí propsat všechny nabídky; i ty naplněné. „Na základě nich pak budeme uzavírat jednotlivé smlouvy,“ cituje krajský úřad na svém webu slova hejtmanky Peckové.