Krvavý masakr měla podle všeho na svědomí zhrzená láska, která přerostla v nenávist – a v zaslepenost po pomstě. Tak alespoň vidí okolnosti mordu předsedkyně senátu Naděžda Bittnerová. „Silně se to ale vymyká způsobu, jakým lidé v podobných situacích reagují. Obžalovaný zaútočil na lidi, kteří mu přímo nic neudělali,“ řekla soudkyně v narážce na fakt, že terčem vražedného útoku se nastala bývalá přítelkyně, která ho opustila po pěti letech soužití, ani nový partner, kterého poznala v zaměstnání. Umírali příslušníci jeho rodiny: sestra, její druh a otec. Vrah prostě zaútočil na všechny lidi, které našel v novém bydlišti své bývalky, jež mu osudného dne definitivně sdělila, že mu dává košem – zřejmě ale věděl, že ona i její nový milý právě nejsou doma. Oba byli v práci; na odpolední směně v diskontním obchodě v Říčanech. Podle Bittnerové vrah předvedl naprostou necitlivost k tomu, jakým způsobem zasáhne do života jiných lidí.

Sám Galez své jednání nevysvětlil. Pod tíhou důkazů a po předložení stop, které zanechal na místě činu, sice přiznal, že tím, kdo zabíjel, opravdu musel být on – o vyvraždění rodiny nového nápadníka své bývalé přítelkyně, která od něj odešla, se ostatně předtím opakovaně zmiňoval matce dívky – k vlastnímu činu ani jeho okolnostem ovšem neřekl ani slovo. Prý si na nic nepamatuje. A z hlavy se mu vykouřil nejen den s pachutí smrti, ale i to, co dělal předtím a potom.

Nevzpomíná si tak prý nejen na to, jak se v domě obětí zatáhl těla do sklepa, kde je částečně překryl kobercem, a snažil se umývat krev, ale ani na to, jak posléze zahodil oblečení, jak se nechal ostříhat, aby pozměnil svou podobu, či jak se vypravil nakupovat do Teska v Říčanech, aby doma v kuchyňském šuplíku mohl nahradit nůž se třiceticentime­trovou čepelí, který zanechal na místě činu… Tam ostatně našel ještě dvě další mohutné kudly, které při svém běsnění rovněž použil.

O tom, co se na místě činu odehrálo, přitom nepanují pochybnosti. Vrah sžíraný nenávistí podle zanechaných stop vnikl na zahradu u domu svých obětí po sešlápnutí části plotu. Pak se nějak dostal do domu, kde zaútočil na mladou ženu a jejího partnera. Podle všeho zákeřně – oběti totiž neměly zranění svědčící o obraně a v domě se našly krvavé stopy svědčící o tom, jak se po útoku snažily uniknout. Marně. Nelítostný zabiják je dostihl a doslova zmasakroval. Mladá žena utrpěla osm bodných ran, její přítel 21. Včetně vpichu do oka a rány vedené přímo do srdce. Pak pachatel těla přestěhoval do sklepa.

Zřejmě ve chvíli, kdy se v kuchyni snažil stírat krev, ho překvapil otec zavražděné, který se s manželkou vrátil z nákupu. Zatímco žena měla štěstí a s vrahem se minula, její manžel se stal třetí obětí. I on byl nejprve zasažen nožem a snažil uniknout – ani jemu ale vrah nedal šanci. Dostihl ho na nedaleké křižovatce – a celkem zasadil mu 26 ran.

Znalci přitom varovali: u člověka, který jednou spáchal něco podobného, je pravděpodobnost, že se k násilí a brutalitě uchýlí i příště. I proto státní zástupce Tomáš Milec navrhoval uložení doživotního trestu. „S ohledem na generální prevenci a ochranu společnosti,“ připomněl žalobce.

Z posudků expertů totiž plyne jednoznačně: vraha, jehož počínání je i z pohledu soudních lékařů zcela výjimečné a extrémní, by po odpykání trestu nebyl důvod zavřít do ústavu. Není co léčit. Netrpí žádnou duševní chorobou ani poruchou. Odborníci z bohnické psychiatrické léčebny shledali pouze disociativní rysy, což laicky řečeno znamená hysterickou osobnost s nepředvídatelnými reakcemi v krizových životních situacích. Rozhodně byl ale pachatel schopen rozpoznat důsledky svého jednání.

Případ zřejmě ještě nekončí

Verdikt, který ve čtvrtek vynesla předsedkyně senátu Naděžda Bittnerová, zřejmě není konečný. Michael Galez sice předtím, než požádal soud o jednání bez jeho účasti, sám volal po co nejpřísnějším potrestání – lze ale předpokládat, že i tak jeho kauza ještě skončí před odvolacím senátem Vrchního soudu v Praze. Obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda podají odvolání poté, co od soudu obdrží písemné odůvodnění rozsudku. Odvolat se mohou také rodiny obětí, které uplatňují nárok na odškodnění. To je Galez podle svých dřívějších slov ochoten zaplatit. Vyjádřil se v tom smyslu, že nyní jeho život nemá cenu – slíbil ale, že sebevraždu nespáchá dřív, než uhradí vše, co mu soud vyměří.

Čtěte také: Policie obvinila údajného vraha z Mukařova