Být mezi vítězi soutěže, v níž loni v celém kraji našli odvahu a dostatek elánu k účasti jen na třinácti radnicích, je skutečně vyznamenání. Pohled na dlouhou řadu středočeských vítězů je přitom poučný – napovídá třeba, jak aktivní jsou menší sídla na Benešovsku a na Příbramsku.

Soutěž Vesnice roku má obyvatele obcí povzbuzovat k účasti na rozvoji obce, ve které žijí – a současně ukazovat rozmanitost i pestrost venkova a zdůraznit jeho význam. Vyhlašují ji ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství společně se Svazem měst a obcí a Spolkem pro obnovu venkova; ke spoluvyhlašovatelům se tradičně řadí i Kancelář prezidenta republiky. Na úrovni krajských kol a pak v celorepublikovém klání jsou obce hodnoceny podle řady kritérií. Na krajské i republikové úrovni se vedle vyhlašování vítězů udělují také tématické stuhy. Vedle Zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí se oceňují například společenský život (Modrá stuha), činnost mládeže (Bílá stuha) či spolupráce obce a zemědělského subjektu (Oranžová stuha); Cena naděje pro živý venkov je zase uznáním za místní spolkový život a Zlatá cihla oceňuje příkladné stavby realizované v duchu Programu obnovy venkova. 

Prezentace Středočeského kraje před diplomaty.
Republika žije i za Prahou, upozornili Středočeši diplomaty

Středočeské obce oceněné v krajském kole se přitom neztrácejí ani ve vyšších úrovních. Připomenout se sluší alespoň Kostelní Lhotu z Nymburska, která v krajském kole získala v roce 2016 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí, pak bodovala i v republikovém kole ziskem Zelené stuhy ČR – a ještě obdržela stříbrnou medaili v evropském kole mezinárodní zahradnické soutěže měst a obcí Entente Florale Europe 2017.

V letošním ročníku, do něhož se obce mohou hlásit do 30. dubna, je pro absolutního vítěze připravena dvoumilionová finanční prémie – a nadto také pořádná jízda. Na budoucího držitele titulu Vesnice roku 2018 totiž navíc čeká dvouletá bezplatná zápůjčku Škody Octavia Combi G-Tec – tedy vozu poháněného zemním plynem. Další oceněné obce mohou získat odměny ve výši od 400 tisíc korun. Informace o přihláškách lze najít na www.vesniceroku.cz/prihlaska/jak-podat-prihlasku.

Obce, které ve středních Čechách zvítězily v soutěži Vesnice roku a získaly tak Zlatou stuhu:
Rok Vítěz krajského kola
1995 Ořech (Praha-západ)
1996 Býchory (Kolínsko)
1997 Kanina (Mělnicko)
1998 Líšnice (Praha-západ)
1999 Svatý Jan pod Skalou (Berounsko)
2000 Chotýšany (Benešovsko)
2001 Ostředek (Benešovsko)
2002 Petrovice (Příbramsko)
2003 Lety (Praha-západ)
2004 Dublovice (Příbramsko)
2005 Pravonín (Benešovsko)
2006 Jankov (Benešovsko)
2007 Kondrac (Benešovsko)
2008 Petrovice (Příbramsko)
2009 Lány (tehdy již Kladensko; dříve Rakovnicko)
2010 Ratměřice (Benešovsko)
2011 Hlavenec (Praha-východ)
2012 Kamýk nad Vltavou (Příbramsko)
2013 Čistá (Rakovnicko)
2014 Kněžice (Nymbursko)
2015 Vraný (městys na Kladensku)
2016 Úholičky (Praha-západ)
2017 Hvožďany (Příbramsko)

Ilustrační foto.
Střední Čechy jsou hospodářská dvojka republiky. Hned za Prahou