Myšlenku chůze a běhu naboso uskutečňoval již s předstihem o hodinách tělesné výchovy. A protože se zdálo, že se studenti dobře baví, rozhodl se akci rozšířit na celé gymnázium.

Studenti byli o akci informováni s velikým předstihem na webových stránkách školy, kde se dozvěděli mnoho zajímavých informací a důvodů, proč vůbec zout boty a vystavit svá chodidla venkovnímu prostředí.

Chození bez bot je velmi zdravé

Hlavním důvodem je například skutečnost, že boty jsou samy o sobě jakousi chemickou továrnou, kde se množí bakterie a plísně, které mohou způsobit zdravotní problémy. Chození bez bot je velmi zdravé - podporuje správné držení těla a správný a přirozený tvar klenby chodidla.

I přes všechny pozitivní důsledky se mnoho studentů rozhodlo, že se zdánlivého pohodlí svých bot nevzdá. Ti, kteří se odhodlali boty odložit, možná našli ve svobodné chůzi zalíbení a budou ji praktikovat i nadále.

Na programu byly i tři běhy, jak jinak než naboso. Příkladem šel i ředitel gymnázia Vladislav Slavíček, který podnikl svou obvyklou ranní cestu do školy bos. Pokud budou ohlasy příznivé, zařadí se tento den do pravidelných akcí kutnohorského gymnázia.

Čtěte také: Etická výchova prospívá vztahům ve škole, uvedli učitelé

Martina Veberová