Odraz priorit krajské koalice

„Rozpočet byl sestaven tak, aby naplňoval nejdůležitější priority,“ zdůraznil náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO). Jde podle jeho slov o čtyři základní oblasti: zajištění základního financování kraje a jeho příspěvkových organizací, placení závazků plynoucích ze smluv, navýšení investic a schopnost pružně reagovat na aktuální potřeby – například na rozšíření rozsahu dopravní obslužnosti či na dopady reformy regionálního školství.

„Zohledňuje i naše priority,“ připomněl k rozpočtu předseda zastupitelského klubu KSČM, jehož tým podporuje vládnoucí koalici ANO a ČSSD, Zdeněk Štefek. Zmínil zejména dotační peníze na rozvoj vodohospodářské infrastruktury malých obcí a škol, podporu středočeského jízdného, nárůst investic a prostředky na spolufinancování projektů placených z evropských peněz. Naopak z opozičních lavic se Věslav Michalik (STAN) ohradil, že jeho tým by si představoval vyšší důraz na školství a vzdělávání – a také na životní prostředí. „To je jediná oblast, která má pokles,“ odkázal na meziroční srovnání výdajů.

Martin Kupka. Archivní foto.
Ze souboje v ODS o hejtmanskou nominaci vyšel vítězně Kupka

K tomu náměstek Kovács namítl, že u životního prostředí sice nedochází k navýšení běžných výdajů, ale pravidelně se zvyšuje fondové financování. Objem peněz pro školství nekritizuje jen STAN, ale i ODS. Martin Kupka se ohradil, že kraj má co dohánět ve srovnání s tím, čeho ve vztahu ke školám dosáhly obce a města – přičemž poznamenal, že současná koalice „postavila vzdělávání a školy na trestnou lavici“. Jeho stranický kolega Jan Skopeček, jenž v minulosti býval radním pro oblast školství, ještě přitvrdil. Míní, že hovořit o trestné lavici není na místě – podle něj se školství ocitlo „dávno v šatně bez nároku vrátit se na hřiště“.

Kovácsův argument o meziročním nárůstu výdajů do školství o 4,8 procenta (kdy na rozdíl od jiných oblastí navíc nejsou započteny mzdy) Skopeček odmítl s tím, je třeba srovnávat i situaci v jiných letech, přičemž nabídl rok 2009 – načež se zastupitelé pustili do debaty kolem „sčítání hrušek s jablky“.

Boj o peníze pro nemocnice

Občanští demokraté neuspěli ani se svým návrhem na finanční podporu investic v nekrajských nemocnicích, tedy soukromých či zřizovaných městy, aby se vyrovnaly podmínky pro různé poskytovatele zdravotní péče. Tento požadavek podpořil například i Pavel Fojtík (STAN) argumentující mimo jiné tím, že třeba pro obyvatele Mělnicka, Nymburska a či Rakovnicka jsou krajské nemocnice méně dostupné.

„Řešit problémy soukromého sektoru není úplně naše práce,“ zdůraznil však Kovács. Radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) navíc připomněl, že nejde jen o nemocnice: v kraji je nyní 3200 poskytovatelů zdravotních služeb – a těžko hledat hranici, kde by se měla podpora zastavit. „Budeme poskytovat podporu i privátním ambulancím?“ táže se Bezděk.

A koneckonců: za síť zdravotnických zařízení nemá odpovědnost kraj, ale je to úloha zdravotních pojišťoven. Bezděk v té souvislosti připomněl, že vedení nemocnic ve Slaném, Mělníku, Nymburce, Čáslavi a Rakovníku nabízel společné jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou; marně. Podle Fojtíkových slov by se však střední Čechy mohly inspirovat přístupem Karlovarského nebo Plzeňského kraje.

Státní zámek Žleby.
Blíží se Vánoce, ohlašují víkendové programy

Náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD) zase upozornil, že když se menší nemocnice privatizovaly za vlády ODS, dělo se to s argumentem, že kraj nechce platit jejich výdaje. „Rozprodali jste hluboce pod cenou zdravotnická zařízení, která teď chcete z veřejných peněz sanovat, i když jsou některá z nich zisková,“ přisadil na účet ODS komunista Štefek. Odkazoval tím na Bezděkovy údaje o hospodářském výsledku vybraných nekrajských nemocnic – jak městské, tak soukromé.

Zástupci kolice se s občanskými demokraty neshodli třeba ani v obsáhlejší diskusi kolem financování protidrogových aktivit. Pro příští rok nicméně neziskové organizace mohou počítat s tím, že se způsob poskytování peněz krajem pozmění.

Velký nárůst investic

Z rozpočtu na rok 2020 náměstek Kovács obzvlášť vypíchl investiční výdaje ve výši 700 milionů korun mířících do všech oblastní působnosti kraje, což vidí jako nejzásadnější změnu – letošní objem investic dosahoval 450 milionů. Pomohl prý tomu i fakt, že se začalo hospodářsky dařit krajským nemocnicím, které nepotřebují dotovat provozní ztrátu. „Více jde také na financování evropských projektů – 2,6 miliardy korun proti původně 1,75 miliardy schválených pro rok 2019,“ připomněl poznatky člena finančního výboru Josef Dovolil (KSČM) upozorňují na peníze určené na předfinancování a kofinancování projektů podpořených evropskými dotacemi.

Za zlomové považuje náměstek hejtmanky Kovács také nastavení limitů investic, což podle něj jednotlivým odborům krajského úřadu umožní efektivní plánování na tři roky dopředu. „Je tak možné plánovat například opravy, rozvoj sítě škol i sociálních služeb. Náměstek hejtmanky Petera doplnil, že vedení kraje klade důraz na vícezdrojové financování. „Spojit peníze krajské, státní a od Evropské unie,“ upřesnil s tím, že to se týká jak třeba oblasti dopravy, tak například životního prostředí. Chce reagovat i na možnosti získávání dotací.

Ilustrační foto
Ceny garáží letí vzhůru, může za to velký zájem

Rozpočet kraje zastupitelé po obsáhlé debatě nakonec schválili beze změn; podle návrhu středočeských radních. Pro se zvedlo 36 rukou, tři zastupitelé byli proti – a 22 se zdrželo hlasování. Se čtyřmi pozměňovacími návrhy, týkajícími se peněz na grantovou podporu nekrajských nemocnic, přesunu peněz na adiktologické služby, vyčlenění 20 milionů na velké opravy školních budov včetně havarijních a snížení částky pro spolek Středočeské vodní cesty, občanští demokraté neuspěli.

„Prioritou vedení kraje je doprava, do které dáváte 4,8 miliardy,“ oslovil Michalik zástupce koalice, když shrnul pohled opozice z řad STAN. „Je to váš politický návrh, vaše priority. Nám je pouze líto, že školství a životnímu prostředí není věnována větší pozornost. Nezbývá než konstatovat, že taková je skutečnost,“ prohlásil.

Z předání nových policejních vozů Škoda Octavia Combi.
Středočeští policisté mohou přesednout do nových škodovek