Jejich příchod ovšem neznamená okamžité posílení jednotlivých útvarů, byť všichni již po nástupu vědí nejen to, zda mají nosit čepici tmavou, anebo bílou patřící dopravákům, ale znají už i své budoucí zařazení na konkrétní pracoviště. Po nástupu je čeká výcvik: základní odborná příprava trvající rok, připomněla v pátek vedoucí školního policejního střediska Petra Hofmanová. „První z nich nastoupí do výkonu služby na obvodních odděleních a dopravních inspektorátech po absolvování závěrečných zkoušek v únoru,“ konstatovala.

Součástí ceremoniálu spojeného se slibem nových policistů, kteří se rozhodli pomáhat a chránit ve středních Čechách, je už tradičně také oceňování těch policistů, jejichž práce i přístup k plnění služebních úkolů (ale i k reprezentaci policie na veřejnosti) se mohou stát nováčkům vzorem. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek předal celkem 16 středočeským policistům medaile Za Věrnost, Za zásluhy o bezpečnost a Plaketu Policie ČR.

Obměnit záchranné auto umožnily hasičům příspěvky z regionu
Obměnit záchranné auto umožnily hasičům příspěvky z regionu

„Slavnostního aktu se zúčastnili také dva nejdéle sloužící policisté krajského ředitelství,“ vyzdvihla Hofmanová přítomnost těch nejzkušenějších kolegů. František Pešík, který k tehdejším policejním složkám nastoupil již v roce 1971, převzal Pamětní medaili Krajského ředitelství policie Středočeského kraje – a Petr Růžička, sloužící od roku 1972, obdržel pamětní bodák. Udělení tohoto čestného daru představuje velmi významnou poctu: vyšším stupněm kázeňské odměny ve formě věcného daru je už pouze udělení kordu, který však může získat pouze policejní prezident nebo policista v generálské hodnosti. Podporučík Růžička, který působí jako vedoucí oddělení kriminalistických techniků, byl oceněn i před měsícem na nymburské radnici – za dlouholetý podíl na odhalování pachatelů trestné činnosti a zásluhy o výchovu desítek techniků, kteří policejním detektivům obstarávají neocenitelné poznatky.

Akt „přísahy“ bývá pro nováčky zážitkem nezapomenutelným – a často i silně emotivním. V minulosti noví středočeští policisté skládali slib také v Praze, ale na krajském úřadu; v jednacím sále zastupitelstva. Ceremoniál v historickém prostředí policejního muzea je však mnohem působivější – zvláště když vše doprovodily i čestná jednotka středočeského policejního ředitelství a hudba Hradní stráže a Policie ČR. Ani zástupce kraje ovšem nechyběl: nové policisty přišel pozdravit středočeský radní pro bezpečnost Robert Bezděk (ANO).

Ilustrační foto.
Zběsilá honička začala v Německu, skončila až na berounské střeše