„Starostové žádají, aby krajský úřad začal být aktivnější,“ sdělila Deníku krajská tajemnice Eva Maříková. Zdůraznila, že starostům – těm s velkým S s i malým s, sedícím na radnicích v obcích – chybí spolehnutí na podporu krajského úřadu; i dva týdny po vypuknutí krize kolem koronaviru.

Výhrady upřesňuje starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman. „Je absurdní, že v uplynulých dnech některé obce a města suplovaly zodpovědnost státu a Středočeského kraje,“ durdí se s tím, že „shora“ nepřišlo nic: hmotná podpora, plán finanční podpory ani podpora metodická. Tedy: nedorazily materiál, peníze ani pokyny.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) opakovaně připomněla, že „pro starosty“ tedy směrem do obcí, se chystají dodávky dezinfekce a později snad i roušek, až budou k dispozici. Zatím však není co poslat – a ještě o víkendu měl kraj zoufale málo ochranných prostředků i pro přerozdělování zdravotníkům a zařízením poskytujícím sociální péči. Distribuční systém směrem k obcím je však už připraven: se zapojením obcí s rozšířenou působností a sborů dobrovolných hasičů – a také logistických kapacit těch profesionálních.

Ilustrační foto.
Střední Čechy nově hlásí 159 pacientů s koronavirem

Srovnání s Libereckem

Starostu Lochmana to však neuchlácholí. „Máme přímé srovnání s reakcí Libereckého kraje – a středočeský úřad za ním výrazně zaostává,“ kritizuje s tím, že současně nabízí příklad. Tím dalším prý může být pražský magistrát. Nebo i aktivity samotných radnic. Například starosta Kolína Michel Kašpar se pochlubil, že ve spolupráci s místním lihovarem, Vysokou školou chemicko-technologickou a kolínskou nemocnicí – krajskou – dokázal již 18. března distribuovat ve městě prvních 500 litrů vyrobené dezinfekce. „Primárně jsme dezinfekci poskytli složkám integrovaného záchranného systému, domovům pro seniory a dalším potřebným organizacím. Zajistili jsme výrobu další dezinfekce v místní lékárně,“ řekl Kašpar.

Lochman z Mnichova Hradiště rovněž připomněl zajištění vlastní dezinfekce – s tím, že na informaci, zda může počítat s centrální distribucí dezinfekčních přípravků v kraji, stále čeká – a také zmínil obstarání ušitých roušek již k 17. březnu. Navíc opět ukazuje na sever. „Liberecký kraj začal již v sobotu 14. března večer s Technickou univerzitou v Liberci a soukromými firmami řešit zahájení výroby roušek a v pondělí 16. března koordinoval distribuci roušek ušitých dobrovolnými švadlenami,“ upozornil Lochman na dění u sousedů. S dodatkem, že Liberecký kraj rozděloval dezinfekci mezi své starosty, kteří ji dále přerozdělovali, o uplynulém víkendu. A nabízí i další příklad: zřízení krizové linky podle něj trvalo ve středních Čechách o 72 hodin déle než na Liberecku. K tomu Deník před týdnem zaznamenal vyjádření hejtmanky Jermanové na tiskové konferenci, že se linka chystá, avšak o jejím čísle bude kraj informovat až poté, co je společnost O2 opravdu zprovozní. „Aby si lidé nestěžovali, že se nemůžou dovolat,“ vysvětlila.

Dezinfekce autobusů ozonovou metodou.
S koronavirem pomáhá bojovat i korónový výboj

Informace o nakažených

Směrem k Liberci ukazuje prstem i starosta Úval Petr Borecký, jenž upozorňuje, že tamější kraj okamžitě informoval o každém nakaženém – zatímco středočeští starostové neměli informace, aby mohli vyvracet šířící se fámy (a podrobnosti se dovídali neoficiální cestou). K tomu Deníku už v minulém týdnu řekla mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová, že informování o nakažených nepřísluší kraji, ale je věcí hygieniků. Ti tehdy zveřejňovali jen souhrny za jednotlivé kraje, nyní sestoupili na úroveň okresů. Dál už nechtějí.

Spory kolem údajů za jednotlivé obce se však vedou celostátně – přičemž některé krajské hygieny mají k podrobnostem otevřenější přístup než jiné. Příkladem může být událost daleko od půtek středočeských politiků, ze Zlínska. Tamější hygienická stanice zveřejnila pošty nakažených v konkrétních obcích na svém webu – s tím, že ví, že by neměla, avšak starostové po tom halasně volají a domáhají se práva na informace. Po několika hodinách však tyto detaily musela smazat.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
Kvůli koronaviru dostala hejtmanka do ruky dvoumilionové pero

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník