Na vedoucí pozici byl vzápětí zvolen dosavadní místostarosta Pavel Fojtík a byli ustaveni noví radní. Informace o odvolání Tomáše Macha se řítila městem jako lavina, lidé napříč politickým i profesním spektrem, sympatizanti 
i kritici radnice udiveně vrtěli hlavami, neboť to přišlo jako blesk z čistého nebe.

Nymburský deník oslovil některé známé osobnosti, aby zjistil jejich reakci na tuto nenadálou situaci.

Alena Havelková, ředitelka nemocnice
Ředitelka nymburské nemocnice Alena Havelková zaslala Nymburskému deníku následující vyjádření: „Změny ve vedení Města Nymburk respektuji a pevně věřím, že nově zvolení radní převezmou nastavený model spolupráce a komunikace mezi městem a nemocnicí, který se osvědčil. Nemocnice se za podpory města rozvíjí ku prospěchu zvyšování kvality poskytované péče, a to vnímám jako naši prioritu. Věřím také, že stávající vedení nebude zasahovat do personálního obsazení nemocnice, které je v současném složení velice stabilní, což zajišťuje bezproblémový chod našeho zdravotnického zařízení," uvedla Alena Havelková.

Helena Liptáková, ředitelka městské knihovny
Další institucí úzce spojenou s městem je městská knihovna. Její ředitelka Helena Liptáková uvedla, že na středečním zasedání zastupitelstva z pracovních důvodů nebyla, přestože jinak chodí pravidelně, a o odvolání se dozvěděla z Nymburského deníku. „Musím říct, že je to pro mě šok. My jako knihovna jsme s radnicí spolupracovali velmi dobře. Vztahy jsme měli velmi dobré jak s panem starostou Machem, který se o knihovnu od počátku nástupu do funkce zajímal, tak i s panem místostarostou Fojtíkem, s ním jsme opakovaně úspěšně spolupracovali například na zajišťování historických přednášek. Upřímně nevím, co nového může tahle změna přinést," přiznala ředitelka Helena Liptáková.

Věra Beranová, zastupitelka (KSČM)
Zastupitelce Věře Beranové vadí způsob, jakým byl starosta Mach odvolán. „Nelíbí se mi to. Dva roky nikdo neměl žádné připomínky, až najednou ze dne na den, čtrnáct dní před volbami, je špatně všechno, co starosta Mach učinil. To se nedělá. Dál to nevidím dobře. Už jen proto, že je rozdělaná spousta projektů, v nichž je zaangažovaný bývalý starosta. Uvidíme, co se bude dít. A chcete-li znát můj názor, pan Fojtík není vhodná osobnost na post starosty. Za svůj názor se nestydím," řekla Věra Beranová.

Martina Kučerová, pracovnice Centra pro všechny
V oblasti sociálních služeb 
a volnočasových aktivit zejména pro děti je v Nymburce nepřehlédnutelná Martina Kučerová. Také ona nezastírá překvapení a dodává, že z důvodů pracovního vytížení neměla zatím šanci se seznámit se všemi okolnostmi. Přestože byla na kandidátce stejné volební strany jako Pavel Fojtík, netušila, že se nějaká změna připravuje. „Zajímám se prioritně o věci profesní. Budu ráda dál sloužit městu v oblasti sociálních služeb, pomáhat maminkám, dětem, seniorům, budu se ráda účastnit pracovních skupin komunitního plánování. Politické záležitosti neřeším," uvedla Martina Kučerová.

Eva Špetlová, starostka Kamenného zboží
Starostku malé obce ležící těsně u Nymburka zastihla zpráva o náhle výměně nymburského starosty 
v lázních a velmi ji překvapila. „Nerozumím tomu. Myslím, že složení radnice, které tam dosud bylo, pracovalo dobře. Pro Nymburk udělalo spoustu věcí, nezanedbatelná byla určitě 
i dobrá spolupráce s Krajem. Problematická kauza AZOS? Myslím, že pan starosta Mach podnikal v té věci správné kroky, adekvátní situaci. Co se týká naší obce, měli jsme s Nymburkem rozjednaný záměr vybudovat cyklostezku. Sice to bylo v počáteční fázi, ale i tak budeme muset začít zase od začátku. A tak to určitě bude i s řadou dalších projektů," je jasné Evě Špetlové.

Jiří Cabrnoch, ředitel Základní školy Letců R.A.F.
Ředitel Jiří Cabrnoch přirovnává situaci k té, v níž se nacházely před několika lety Poděbrady. „Jsou tu také dva protichůdné tábory, které nemohou najít kompromis. Není to pokaždé lehké, ale vždycky jsem si myslel, že jsou v Nymburce lidé schopní se domluvit. Lidé však přicházejí, odcházejí 
a pro komunální politiku to platí také. Někdo dostal šanci, tak uvidíme, jakým způsobem se jí chopí a využije ji ku prospěchu města," je zvědavý Jiří Cabrnoch.

Iveta Zenklová, ředitelka Městského kulturního střediska
Iveta Zenklová se nechtěla 
k celé záležitosti vyjádřit.

Čtěte také: Nymburk má nečekaně nového starostu: Macha vystřídal Fojtík