K základní školní docházce se tentokrát zapsal jediný budoucí prvňáček a město Kosmonosy, pod něž stakorská škola spadá, začalo v této souvislosti řešit budoucnost školy i vzdělávání na území města vůbec. Přestože nový školní rok měl probíhat ve starých kolejích, o všem se mělo rozhodnout až v srpnu. Události se však daly do pohybu dříve.

Těsně před koncem školního roku informovala ředitelka školy Jana Křiváčková starostu města o své rezignaci a výpovědi Veroniky Baborákové a Jany Dyškantové, obou učitelek. Všechny tři odcházejí pracovat do jiných škol.

„Rozhodnutí paní ředitelky jsem přijal s rozpaky a považuji je za unáhlené a velmi nezodpovědné. Zejména v situaci, kdy vedení města při poklesu (věřím, že přechodném) zájmu ze strany rodičů o zapsání dětí do této školy, hledá cesty, jak základní školu v Horních Stakorách zachovat pro budoucí generace," okomentoval na webu města starosta Jiří Müller.

Co bude s žáky?

Ředitelka už se k věci dále vyjadřovat nechtěla. A co bude s žáky, kterých v tomto školním roce do školy docházely čtyři desítky? Město už na svých internetových stránkách vyhlásilo, že shání nové učitele. Zájemci se mají obrátit na místostarostu Martina Macouna.

Ten situaci ve stakorské škole řešil rovněž v rámci pravidelného setkání s náměstkem boleslavského primátora Michalem Kopalem, který přislíbil, že magistrát pomůže s rozšířením informace o chystaném výběrovém řízení.

Informace o záměru obsadit také uprázdněné místo ředitelky však dosud nezazněla. Jako řešení se nabízí sloučení hornostakorské školy se Základní školou Kosmonosy, což ani starosta nevyloučil.

Z historie školy

Obyvatelé Horních Stakor na svá školní léta ve zdejší škole vzpomínají s láskou a nostalgií. To však nic nemění na tom, že navzdory rozšiřující se zástavbě své děti dávají do škol jinam.

Tradice stakorské školy sahá až do roku 1924. V průběhu let byla střídavě dvojtřídní a jednotřídní, a vzdělávala děti nejen z Horních, ale také z Dolních Stakor, Husí Lhoty, Úhelnice, Násedlnice či Valů.

Čtěte také: Učňovská škola v Benešově končí, žáci o ni neměli zájem