V Mohuči, metropoli německé spolkové země Porýní-Falc, o tom ve středu debatovali místní politici se zástupci delegace Středočeského kraje vedené radním pro kulturu a památkovou péči Karlem Horčičkou (ČSSD), která přijela na pozvání zemské ministerské předsedkyně Malu Dreyerové (SPD – čili také ze sociální demokracie).

V programu ovšem nechyběly schůzky s celou řadou představitelů partnerského regionu včetně předsedy zemského sněmu Hendrika Heringa (SPD), státní tajemnice Heike Raabové (SPD) či regionálními osobnostmi řídícími vědu, kulturu i vzdělávání. „Partnery jsme ujistili, že máme zájem o další rozvoj vztahů, protože vzájemné poznávání a prohlubování spolupráce je cestou k jednotné a mírové Evropě,“ konstatoval ve čtvrtek radní Horčička.

Ilustrační foto.
Změny příměstské dopravy se nyní týkají autobusů, v únoru má dojít na vlaky

Předseda výboru krajského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM) připomněl, že zvláště v oblasti cestovního ruchu mají oba regiony jak hodně styčných bodů, tak i obdobné problémy; ty je možné řešit společně – nebo se u partnera inspirovat. „Oba regiony jsou navíc součástí Čtyřdohody, která sdružuje partnerství regionů z České republiky, Německa, Polska a Francie,“ poznamenal Štefek. S dodatkem, že to otevírá i nové možnosti spolupráce, o jejíž další rozvíjení mají střední Čechy zájem.

Reprezentanti středních Čech ovšem v Mohuči netrávili čas pouze u jednacích stolů. V nabitém programu němečtí hostitelé pamatovali také na alespoň rychlou prohlídku historického centra města, katedrály, Gutenbergova muzea i na procházku po nábřeží Rýna. Vzhledem k tomu, že ze spolkové země Porýní-Falc pochází 70 procent německé produkce vína, nechybělo ani setkání s diplomaty a konzulárním sborem ve Vinných sklepech Státního kancléřství.

Spolupráce Středočeského kraje se zahraničím

Partnerský region Země Rok uzavření dohody
Grodenská oblast Bělorusko 2016
Region Marche Itálie 2016
Bratislavský samosprávný kraj Slovensko 2013
Astrachaňská oblast Rusko 2012
Mazovské vojvodství Polsko 2005
Provincie S’-čchuan Čína 2005
Region Benátsko Itálie 2004
Kraj Västra Götaland Švédsko 2003
Porýní-Falc Německo 2003
Opolské vojvodství Polsko 2003
Region Burgundsko Francie 2001

Zástupci kraje jednají o společních aktivitách i s partnery z dalších regionů – a to včetně zemí, kde už Středočeši vazby navázali v minulosti: například v Polsku či v Číně.

Ilustrační foto.
Tři základní témata turistiky v kraji nabízejí vždy po dvanácti lokalitách