Setkali se nejen s partnery z hostitelského Opolského vojvodství, ale také se zástupci dalších regionů: francouzského Burgundska, maďarské župy Fejér, ukrajinského města Ivano-Frankivsk – a rovněž s lidmi z Moravy; z krajů Olomouckého a Moravskoslezského. Hostitelé se podle slov Marie Kaufmann pochlubili praktickými ukázkami partnerské spolupráce i přínosy evropské integrace. Připravili například i návštěvu muzeí plynárenství či veteránů nebo vinice v příhraničním městě Paczków (které je mimochodem také pozoruhodnou ukázkou středověkého pevnostního stavitelství). V programu nechybělo ani vystoupení Opolské filharmonie, jež doprovodilo vyhlášení cen maršálka Opolského vojvodství nazvaných Partnerství bez hranic – 15 let Opole v Evropské unii. Zástupci Středočeského kraje na této slavnostní akci převzali poděkování za spolupráci.

Vzájemné vztahy se podle Kaufmann rozvíjejí nejen na bilaterálním základě, ale i v rámci takzvané Čtyřdohody, tedy ještě s Burgundskem a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. „Uskutečnila se již řada úspěšných společných projektů. Velkým přínosem je i vzájemná výměna zkušeností, která ve svém důsledku také přispívá k rozvoji všech regionů,“ připomněla předsedkyně zastupitelského výboru.

V Polsku navázal Středočeský kraj kontakty také s dalším regionem, a to s Dolnoslezským vojvodstvím, jemuž vévodí historické město Vratislav. Již předloni na podzim se tam vypravil k jednání náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD) – a během návštěvy loni v září dohodu o spolupráci, s počátečním důrazem zvláště na oblast cestovního ruchu, podepsala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Závod veteránů Oldtimer Bohemia Rally.
Pořadatelům velkých akcí rozdělí kraj šest milionů
Rekonstrukce silnice II/112 v Domašíně. Archivní foto.
Vylepšit středočeské silnice pomůže čtvrt miliardy korun od státu