Potvrzuje to i adresa webové stránky, kde může veřejnost hlasovat pro své favority mezi 20 uskupeními (převážně laděnými do různých odstínů rocku), jež z původních 45 kapel nastupujících do základního kola postoupila dále do Play off: www.kr-stredocesky.cz/web/kultura/hlasovani-verejnosti-skutecna-liga-sk-2019. Finále pak bude klub Mlejn hostit krátce před Vánoci: 21. prosince. Ještě předtím se však dvacítka postupujících představí v rámci Play off naživo při čtyřech koncertech; také v klubu Mlejn.

Soutěž Skutečná liga je určena pro kapely – uskupení o minimálně dvou hudebnících – jejichž členové nemají hraní jako hlavní zdroj obživy a které prezentují vlastní tvorbu. Podmínkou je mít repertoár o nejméně pěti písních. Na rozdíl od jiných soutěží se však účastníci nemusí přihlašovat zasláním demonahrávky: to zvlášť u mladých amatérů (kteří mají nadšení a nápady, ale často už méně kontaktů i peněz) může být problém.

Český premiér Andrej Babiš.
V kauze údajného střetu zájmů premiéra se pozornost upírá na šéfa žalobce Zemana

To, že jde o jedinou soutěž v republice, jež umožní poměrně značnému počtu kapel vzájemné měření sil bez nutnosti zasílat nahrávku, oceňuje radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). Zdůrazňuje přitom, že nevidí jen finanční souvislosti. Připomněl, že hraní naživo umožní – na rozdíl od posuzování nahrávek připravovaných ve studiích za přispění profesionálů – skutečně objektivní a spravedlivé posouzení kvality hudebního uskupení.

„Projekt má za cíl vyhledat a podpořit začínající hudební skupiny a nalézt nové talenty ve Středočeském kraji. Chceme na ně upozornit publikum a zároveň ukázat mladým lidem, že má smysl dělat něco navíc,“ poznamenal radní Horčička. S tím, že ho těší, jaký zájem skupiny o soutěž projevují. Oceňuje i kategorii Skutečná Liga Středočeského kraje – Junior, určenou pro skupiny, jejichž členové nepřesáhli 19 let věku. To vnímá jako příležitost pro dobrý start pro skupiny, jež vznikají na základních uměleckých školách, mezi středoškoláky, ale i na základkách.

Tým pořádající agentury NSEF Production, s nímž letos kraj začal úzce spolupracovat, má již s touto soutěží 15leté zkušenosti. Za tu dobu se podle slov ředitele soutěže Lukáše Fouska přihlásilo již přes 6700 kapel – a odehráno bylo 4800 živých koncertů. Vítězové se dočkají podpory v dalším rozvoji své hudební dráhy; otevírá se jim třeba cesta k vystoupení na velkých hudebních festivalech. Nejúspěšnější účastníky letošního ročníku také v příštím roce uslyší návštěvníci některých krajských akcí: například Středočeských pivních slavností.

Mluvčí kraje Barbora Tlučohořová v Radiu Kiss.
Kam zmizela mluvčí kraje, vysvětlilo její domovské rádio
Defibrilátor. Ilustrační foto.
Školám chce kraj koupit defibrilátory za deset milionů