Ostatní obžalovaní odmítají jakoukoli vinu; Rath dokonce kauzu přirovnal k čarodějnickému procesu ve středověku. Podle něj nejde o nic jiného než o nastrojenou likvidaci nepohodlného opozičníka a břitkého kritika pravicové vlády – a současně o předhození údajného viníka národu, znechucenému a naštvanému ze současných poměrů v naší zemi. Ostatní obžalovaní prý měli jen tu smůlu, že se do kauzy připletli. „V nesprávnou dobu byli na nesprávném místě," konstatoval.

Výhrady advokátů

Obsáhlé promítání policejních výslechů Salačové je podle slov předsedy senátu Roberta Pacovského nezbytné k tomu, aby si soud mohl udělat obrázek o věrohodnosti svědkyně, posoudit, v jaké atmosféře vypovídala, a zvážit, zda k přiznání nebyla nucena či manipulována. Ze záznamů, které byly dosud promítnuty v pondělí, zaznívají nejen slova Salačové, ale v obrovské míře také výhrady advokátů ostatních obžalovaných (kteří se mohou výslechů v přípravném řízení nejen účastnit, ale také při nich klást otázky) vůči postupu policie a způsobu kladení otázek vyšetřovatelkou.

Advokáti ostatních obžalovaných záznamy dřívějších výpovědí sledují i nyní a hledají rozpory mezi tím, co zaznělo tehdy a co Salačová řekla nyní před soudem. U spolupracující obviněné, která jejich klienty usvědčuje, je totiž nutné, aby se výpovědi shodovaly.

Unavený poslanec

Promítání videa, po němž ještě bude prostor ke kladení dotazů jak se strany senátu, státního zástupce Petra Jiráta i obhájců, tak i ostatních obžalovaných, zřejmě zabere úterní i středeční program. David Rath, který minulý týden ve čtvrtek požádal o přerušení svého výslechu s ohledem na únavu, se tak k pokračování ve svém monologu zřejmě dostane nejdřív opět ve čtvrtek. I v jeho případě lze předpokládat, že se jeho výpověď protáhne na dny. Naznačuje to alespoň zkušenost ze středy a čtvrtka, během nichž se poslanec obsáhleji vyjádřil zatím jen k jednomu z osmi bodů obžaloby – rekonstrukci zámku v Buštěhradě na Kladensku.

Znalecké posudky

Tam a také v případě hostivického gymnázia a při modernizaci krajských nemocnic mělo podle žalobce Jiráta docházet za úplatky k manipulaci se zakázkami a jejich přidělování za úplatky předem vybraným firmám. Rath to odmítá a argumentuje znaleckými posudky, podle nichž nebyly zakázky předražené ani marže dodavatelských firem nepřiměřená. Podle Rathových propočtů si přitom firmy nemohly v případě projednávaných zakázek přijít ani na takový zisk, aby získaly zpět peníze, které podle obžaloby měly zaplatit na úplatcích za jejich získání.

Vše, co jim je kladeno za vinu, již v jednací síni také ve stručnosti odmítli dva Rathovi blízcí spolupracovníci, exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner Petr Kott. Právě oni přitom podle Salačové měli organizovat manipulace se zakázkami a přebírat „provize", o nichž se Salačová domnívá, že se o peníze dělili i s Rathem. S jistotou to ale neví.