Radnice chce konec provozu ve městě. Žaluje zinkovnu, že podniká v prostorách bývalé ZOMky bez řádné kolaudace, takže protiprávně. Továrna se brání, že budova už kolaudaci dávno má, jen bylo potřeba dodat takzvanou pasportizaci budovy k provozování současné výroby. A tu právní zástupkyně Azosu Eva Krbcová v pátek soudu doručila.

V rámci procesu soudkyně Hana Zdeňková přečetla zásadní texty z dosavadních důkazních materiálů obou stran sporu a vyslechla svědky. První den líčení v úterý právní zástupce města, Bohuslav Sedlatý, předvolal několik lidí žijících v těsné blízkosti závodu. Všichni si téměř jednohlasně stěžovali na zdravotní problémy, které jim začaly se spuštěním provozu Azosu.

Například lékařka Markéta Omáčková, která bydlí přibližně sto metrů od továrny, vypověděla, že byla za dobu fungování zinkovny už několikrát na ORL oddělení s problémy s dýcháním a onemocněním průdušek.

„Měla jsem několikrát chronický zánět nosohltanu, zánět průdušek a naposledy zánět eustachovy trubice. Nepříjemný zápach cítíme už od zimy roku 2014, nejdříve jsme nevěděli, o co jde a dříve jsme neměli ani žádné podobné obtíže," vypověděla lékařka. Podobné byly i výpovědi dalších obyvatel ze Zálabí.

Výpovědi zaměstnanců

V pátek soud pokračoval výpověďmi svědků obhajoby. Jejich výpovědi se ovšem značně lišily od výpovědí obyvatel ze Zálabí. „Pracuji v Azosu jako směnový mistr. Je to chemický provoz, na hale malý zápach cítit je, mimo halu jsem poslední tři čtvrtě roku nic necítil. Předtím občas, ale bylo to téměř neznatelné," uvedl u soudu jeden ze zaměstnanců.

Svědkové se shodli, že při běžné práci nepoužívají pomůcky na ochranu dýchacích cest. „Na hale jsou k dispozici, nikdo nám jejich použití ale nepřikazuje," uvedl jeden z pracovníků firmy. Další prohlásili, že občas cítí kovový zápach, nikoliv chemický. „Pracuje se tam se železem, takže železo uvnitř cítit je," řekla svědkyně.

Podle bývalého technického ředitele Azosu, který u soudu také vypovídal, přijala firma různá opatření, aby úniku pachů z látek používaných ve výrobě zamezila. „Zavařili jsme okna, případně jsme z nich vyndali kličky, takže nejdou otevírat," uvedl. „Halu jsme důkladně utěsnili. Veškerá opatření k zamezení úniku vzdušniny mimo halu byla instalována možná už před rokem 2016," dodal bývalý ředitel, který nyní pracuje v jiné firmě, vlastní ji ale stejný majitel jako nymburský Azos.

Někteří ze zaměstnanců pracovali v Azosu už před jeho přestěhováním do Nymburka. Původně Azos působil v Přelouči. „Pokud vím, nikdo si tam na zápach z výroby nestěžoval, a přitom to byla stará hala se starým vybavením a starou vzduchotechnikou," řekl jeden ze svědků.

Město s tvrzeními zaměstnanců nesouhlasí. „Platí slova pana doktora Sedlatého, právníka města, který dnešní jednání zhodnotil českým pořekadlem 'Koho chleba jíš, toho píseň zpívej'. A přesně tak vypadaly výslechy svědků, kteří vlastně nic necítí, žádné problémy nezaznamenávají, všechno je v pořádku a v podstatě podmínky v hale jsou ideální," řekl po jednání soudu starosta Nymburka Pavel Fojtík.

Čtěte také: Nové vedení nymburské radnice začalo jednat se zinkovnou Azos