Oslava pohybu i státu

Dospělí budou vířit na ploše nejen samostatně ve skladbách pro ženy a pro muže, ale v programu nechybí ani společné vystoupení nazvané Princezna Republika. Už to napovídá, že sokolský slet je také součástí oslav stého výročí vzniku samostatného československého státu. Současně si sokolové budou téměř na den přesně moci připomenout ještě starší historii a aktivity svých předchůdců, kteří po samostatném státě toužili.

Velkolepou manifestací těchto přání (a také odhodlání přispět k jejich naplnění) se stalo hromadné cvičení na Střeleckém ostrově 18. června 1882, které tehdejší náčelník Sokola Pražského Miroslav Tyrš připravil k oslavám dvacátého výročí vzniku spolku. Vydařená akce s účastí zástupců 76 sokolských jednot, kde nechyběli ani hosté z Polska, a dokonce i z Ameriky, pak vešla do historie jako I. všesokolský slet.

Tahle tradice sokolských setkávání je živá dodnes. Do Votic se sjedou nejen sokolové ze středních Čech; přijedou i hosté z dalších krajů. Deníku to řekl starosta Blanické župy Zdeněk Balík. Středočeši se podle jeho slov zase představili na sletových akcích v jejich regionech. A vítáni jsou i diváci z řad veřejnosti, připomněl starosta.

„Děti do šesti let a senioři nad 70 let mají vstup zdarma, vstupné pro děti je 40 Kč a pro dospělé 80 Kč, řekl Balík Deníku. Návštěvníků pořadatelé očekávají minimálně tři stovky, doplnila tajemnice župy Milena Klimperová. „Na akci se podílejí čtyři desítky pořadatelů – a cvičit bude zhruba 1300 cvičenců z různých sokolských žup a jednot,“ nechala nahlédnout do zákulisí.

Mlýnský rybník je sice krásnou dominantou Říčan u Prahy, ale dlouhá léta se jeho stav zhoršoval.
Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře na Ostravsku. Podívejte se na žebříček měst

Vrchol přijde v Praze

Nejenom Votice se o víkendu stanou centrem sokolského dění ve středních Čechách. V neděli pořádá Tyršova župa společně s místní TJ Sokol župní slet v Pečkách na Kolínsku. Program na hřišti začíná od 13.30.

Řada vydařených akcí se již také uskutečnila. Série regionálních akcí začala 12. května v Benátkách nad Jizerou župním sletem uspořádaným Fügnerovou župou, 27. května spojili síly organizátoři z župy Barákovy a Třížupí k uspořádání oblastního sletu v Brandýse nad Labem, kde vedle 11 hromadných skladeb obzvlášť zaujala speciálně pro tuto akci připravená lahůdka v podobě vystoupení mažoretek a gymnastek. A slet župy Jungmannovy hostil uplynulou sobotu Komárov na Berounsku.

Regionální slety jsou ovšem jen „ochutnávkou“ toho, co se na počátek prázdnin chystá v hlavním městě. Tam se uskuteční XVI. všesokolský slet, jemuž metropole patří od 1. do 6. července. Dění v pražském Edenu vyvrcholí hromadnými cvičeními pátého a šestého – a to i za početné účasti Středočechů.

Středočeský slet sokolů ve Voticích od 14 hodin
- Méďové – skladba pro rodiče a děti
- Ženobraní – skladba pro ženy
- Noty – skladba pro předškolní děti
- Siluety – skladba pro dorostenky a mladší ženy
- Cirkus – skladba pro starší žactvo
- Princezna Republika – koedukovaná skladba pro muže a ženy
- V peřině – skladba pro mladší žákyně
- Cesta – skladba pro ženy
- Borci – skladba pro muže

Zdroj: Sokolská župa Blanická

Ilustrační foto.
Hic v autobusech by měl časem zmizet